Brzké vstávání neprospívá vašemu zdraví, tvrdí to nejnovější studie
Celá řada lidí si nařizuje budíka na pět nebo šest ráno, aby toho zvládla udělat co nejvíc, dokud je všude klid. Doma je ticho a otevírá se perfektní prostor na dotažení pracovních záležitostí. Na ulicích je vylidněno, doprava je plynulá, fitka nepraskají ve švech. Něco na tom ranním vstávání asi je. Jenže.

Přečtěte si také: Instalatér vyhrál Porsche a prodal ho. Dva dny nato vyhrál další auto


Podle nejnovější studie britských vědců z univerzity ve Westminsteru ranním ptáčatům šplhá nahoru množství hormonu kortizolu v těle, což je hormon stresový. A zatímco vy máte perfektní pocit z toho, kolik jste toho během dne zvládli, vaše tělo se brání zuby nehty.
 

Vstávat příliš brzy je pro organismus spíš škodlivé než přínosné

Vysoká hladina kortizolu totiž znamená, že jste v permanentním stresu, což může mít neblahý vliv na vaší psychickou stránku, ale i tu fyzickou. Pokud takový stav trvá dlouho, může se projevit například snížením hustoty kostí, ubýváním svaloviny, zvýšením krevního tlaku, snížením imunity, pomalejším hojením ran nebo přibíráním na váze, zejména v oblasti břicha.

Dobrovolníci, kteří se studie účastnili a z postele museli vyskočit mezi 5:30 a 7:30, si také více stěžovali na bolesti svalů, příznaky nachlazení, bolesti hlavy a horší náladu.
 

Možná máte brzké vstávání v genech…

Každé ráno se budíte ve stejnou dobu a zkrátka nemůžete spát déle, i kdybyste prohýřili noc? Není vyloučeno, že to máte zkrátka dané do vínku. Podle biotechnologické společnosti 23adnMe existuje něco kolem patnácti oblastí lidského genomu, které ranní ptáčata programují.

Tento objev může znamenat, že vaše tělo je zkrátka přirozeně nastavené na vstávání v konkrétním čase a vy s tím toho už moc nenaděláte. Zřejmě patříte i mezi část lidí, kteří velmi špatně snášejí přechod z letního na zimní čas a obráceně. Tenhle problém snad vyřeší plán na zrušení změny časů.
 

…nebo jste ten druhý typ

Spali byste nejraději každý den do devíti, ale pracovní povinnosti vás zkrátka nenechají vyspat. A možná také často slýcháte, že si máte ráno přivstat, protože toho během dne mnohem víc stihnete. Až vám tohle zase někdo bude vyprávět, usmějte se, protože teď už máte vědecky podložený argument na ranní lelkování v posteli.

Chcete se na ranní vstávání jednou provždy vykašlat? Pokud jste hraví, máte smysl pro zábavu, zkuste si koupit los Rentiér. Ten by vám totiž mohl splnit váš sen. Zahrát si ho můžete online nebo si kupte stírací los u terminálu Sazky.
 

Získejte rentu až 100 tisíc měsíčně

Hlavní výhrou Rentiéra je pětiletá pravidelná měsíční renta, která by vám umožnila v práci buď ubrat, anebo do ní přestat na pár let chodit úplně. Za 50 Kč můžete vyhrát měsíční rentu až 50 000 Kč na 5 let a s losem Super Rentiér za 100 Kč až 100 000 Kč měsíčně.  Možná byste během pauzy ve vašem zaměstnání narazili na něco, co by vás bavilo o trochu víc, a nová práce by respektovala váš biorytmus.

Nejbližší prodejní místo, kde koupíte losy z rodiny Rentiér, najdete na naší interaktivní mapě na tomto odkazu.

Přečtěte si také