Brzké vstávání je nezdravé, zjistili vědci

Vědci zjistili, že vstávání mezi 5:30 a 7:30 škodí zdraví. Pokud máte budík nastaven na čas v tomto rozmezí, podle vědců se vám v těle zvyšuje objem hormonu kortizolu, který je odpovědný za nervové a hormonální signály ve vašem těle.

Přečtěte si také: Neuvěřitelné štěstí! Sportku si vsadila poprvé, hned vyhrála přes 7 milionů


Kortizol se běžně vyplavuje při stresu a dokáže nás rychle vybudit k akci, ovšem dlouhodobé zvýšení kortizolu našim tělům zkrátka působí nemalé potíže. Stejně jako stres.
 

Ranní vstávání způsobuje stres

Vědci zkoumali DNA 250 000 lidí v USA a 450 000 lidí ve Velké Británii. Ty si rozdělili na noční sovy a ranní ptáčata a pátrali, jak jejich životní styl ovlivňuje zdraví.

Ti, kteří ráno vstávají před půl osmou, podle studie tíhnou k mnohem častějším bolestem svalů, jsou více nachlazení a bolí je hlava. Zkrátka se jim oslabuje imunitní systém a navíc mívají horší náladu. Spací cyklus každého člověka se pak prý promítá přímo do genů.
 

Posuňte budík aspoň na osmou

Tak to víme a teď co tedy s tím, když zkrátka budík neobelstíte nebo máte už své vnitřní hodiny nastaveny na mód „ranní ptáče dál doskáče“? Cílem vědců bylo přimět lidi, aby si zkusili svůj den plánovat podle nově zjištěných informací. Tedy odložit ranní běhání na později nebo alespoň neponocovat, když už tedy vstáváte.

Jenže vy zkrátka chodíte do práce brzy a jinou možnost nemáte…V tom případě se nenervujte, nestresujte a běžte si čas od času pro radost vsadit. Terminály Sazky jsou otevřené až do večerních hodin, takže obavu z toho, že byste si kvůli tomu museli přivstat, mít nemusíte.
 

Až vyhrajete, už nikdy vstávat nebudete

Navíc si představte, jaké to bude, až to klapne. Budík zašlapete do země, vstanete si, až budete chtít, což si jako milionáři budete moct dovolit. Pak si lážo plážo posnídáte a v klídku vyčkáte na oběd, který nebudete muset vařit, ale necháte si ho poslat z oblíbené restaurace.

Odpoledne pak máte spoustu času na vaše koníčky. Večer dobré vínečko nebo pivečko a tataráček… A nezapomeňte, ráno nevstáváte, takže si klidně oslavičku protáhněte.

Za pokus to stojí, nebo ne? A pokud se vám nechce jít k terminálu, zkuste své štěstí online. Vyberte si, jestli zkusíte loterii nebo losy.  My držíme palce, ať už třeba zítra nemusíte před půl osmou vystrčit nos z postele.

Přečtěte si také