Brit nasbíral 100 tisíc losů, některé nesetřel

Pro někoho je David Mannix podivín, pro někoho sběratel s velkým „S“. Ať tak, nebo tak, jedno je jisté. Za dvacet let nasbíral tolik losů, že vytvořil podle jeho slov největší sbírku na světě. 

Přečtěte si také: Češka si poprvé zahrála online, už za 15 minut byla bohatší o 400 tisíc


Dave sbíral losy vydané britskou loterií National Lottery od roku 1994. Celkem jich získal neuvěřitelných 100 tisíc (v průměru pět tisíc losů ročně). I když některé dostal, celkem prý do sbírky investoval skoro dva a půl milionu korun.
 

Sbírku ocenil na 15 milionů

„Losy jsem bral v obchodech v koších, kam je lidé po setření odhazovali. Někde už mě znali a tak mi je rovnou schovávali,“ říká Dave. „Pro sbírku jsem si vyhradil jeden pokoj. Všechny losy jsou v krabicích a přesně vím, který kde je,“ dodává.

V roce 2014 se svou unikátní sbírku rozhodl prodat. Cenil si ji na půl milionu liber, v přepočtu přes 15 milionů korun. Jak prodej dopadl, není známo. Každopádně má celá věc jeden pikantní moment. Zhruba deset tisíc losů nebylo setřeno.
 

Chybí mu jen jediný britský los

O kolik peněz Dave přišel, mu prý prozradí až nový majitel sbírky, pokud losy setře. I kdyby na nich byly miliony, je to dnes už jedno, dávno totiž vypršela půlroční lhůta, kdy se může výherce o peníze přihlásit.

Sbírka je unikátním průřezem dvaceti let britské loterie, tedy co se týče losů. Davovi chybí jediný. „Je to vánoční los z roku 1994, ten se mi nepodařilo získat,“ říká.
 

V Česku si můžete na internetu setřít miliony

Docela zajímavý koníček, co říkáte? Možná jste právě teď dostali chuť nějaký ten los si také setřít. A v tom případě pro vás máme jednu dobrou zprávu - losy Sazky najdete také na internetu!

Nechybí tu třeba Rentiér, který je mezi online hráči nejoblíbenější, ale také Zlatá rybka nebo Černé perly. Všechny eLosy s cenovkami od 5 do 100 Kč najdete na tomto odkazu.

Přečtěte si také