Bojíte se pátku 13.? Tady jsou nejčastější pověry, kterým Češi věří

Rok 2019 má hned tři pátky s číslovkou 13. Poprvé to bylo v dubnu, podruhé teď v září a ještě jeden pátek 13. nás čeká v prosinci. Možná si myslíte, že jde o prokletý den, kdy se lepí smůla na paty. Možná jste ale naopak žijete v odkazu Švejka, a tak si z tohoto data nic neděláte. Stejně jako milion dalších Čechů, kteří si jdou ještě navíc vsadit.

Přečtěte si také: Víte, jak reagoval Čech, který vyhrál miliony? Byl úplně v klidu!


Všechny tyto statistiky ukázal průzkum, který si před časem pod nechala zpracovat Sazka. Z něj plyne, že pověrám věří hned 47 % z nás. Nejvíc přitom báchorkám podléháme v Moravskoslezském kraji, na Jižní Moravě a také v Praze.
 

Děsivá černá kočka

Největší strach Čechy zachvátí, když jim přes cestu přeběhne černá kočka. V takovém případě se mají na pozoru hned čtyři z deseti respondentů. Třetina dotázaných má zase strach z rozbitého zrcadla a pověstných sedmi let smůly.

Dalších povídaček se už bojí mnohem méně lidí. Jen asi 10 % z nás se vyhýbá kanálům a stejný počet lidí děsí rozsypaná sůl. Tato pověra je nejvíc zakořeněna  v Praze, takže až se nějakému obyvateli metropole budete chtít pomstít, dejte mu do rukou přeplněnou slánku. Vyděsit byste měli zhruba polovinu z nich.
 

Víte, co je paraskavedekatriafobie?

Co se týče pátku 13., tohoto data se obávají nejen Češi, pověra je rozšířena po celém světě. Odhaduje se, že má kořeny už v Bibli - Poslední večeře Páně se účastnilo třináct osob a tím třináctým byl právě Jidáš. Strachu z tohoto data jistě nepomohl ani fakt, že Ježíš byl ukřižován právě v pátek.

Podle výzkumu Sazky se u nás třináctky ve spojení s pátkem obává zhruba čtvrtina osob. U nich může dokonce propuknout chorobný strach, který má také své celkem krkolomné jméno - paraskavedekatriafobie.
 

Nešťastný, nebo šťastný den?

Protože ale Češi žijí z odkazu Švejka a Járy Cimrmana, není se co divit, že zhruba pro polovinu z nás je tento den jako každý jiný. Dalších 14 % dotázaných ho dokonce vnímá jako šťastný den. Asi i proto roste v pátek 13. počet sázek doslova raketově.

„Symbolika pátku třináctého v lidech pravidelně vzbuzuje velkou touhu zkusit štěstí. Ze sázení Sportky nebo Eurojackpotu právě v den, který je synonymem pro smůlu a neštěstí, se v posledních letech stal pravidelný společenský rituál,” říká ředitel komunikace Sazky Václav Friedmann. A dodává, že právě v tento den si vsadí i třikrát víc lidí než obvykle.
 

Vyhrajte v pátek 13. stovky milionů

Ať už se tedy pátku 13. obáváte, nebo ne, my jsme si jisti, že vsadit si dneska je opravdu dobrý nápad. Vyhrát totiž můžete stovky milionů. Superjackpot Sportky je momentálně na částce 190,6 milionu a v Eurojackpotu můžete dokonce trefit 845 milionů.

Tikety do obou loterií si obstaráte přes displej svého telefonu nebo monitor počítače. Pro Sportku klikněte na tento odkaz, Eurojackpot najdete zase tady. Držíme palce, ať jste to právě vy, kdo se v pátek 13. stane novým loterním milionářem.

Přečtěte si také