3 příběhy loterních výherců, díky kterým si ještě dnes koupíte svůj tiket

Peníze, které vyhrajete v loterii, můžete jako mnoho jiných prošustrovat. Anebo díky nim vzdát hold svým rodičům, pomoci lidem ve vašem okolí a také poslat miliony na výzkum zákeřné nemoci.

Přečtěte si také: Výhra 223 milionů ho začala nudit. A tak se vrátil zpátky do práce


Až si přečtete tyto tři příběhy, jsme si jisti, že získáte pocit, že je svět hezké místo k životu. Začnete ale také přemýšlet, jak byste těm, co to potřebují, mohli sami přispět.
 

Ve jménu rodičů

kutey_600.jpg

Manželé John a Linda Kuteyovi pracovali ve stejné kanceláři, jejíž zaměstnanci si spolu často kupovali tikety do loterie. Ve hře Mega Millions jim to před pár lety vyšlo a hráčský syndikát tehdy trefil jeden z nejvyšších jackpotů americké historie. I proto na Lindu a Johna zbylo krásných 19 milionů dolarů, v přepočtu 434 milionů korun.

Hned, jak se o výhře dozvěděli, manželé také věděli, co s penězi musí udělat: vzdát hold svým rodičům. Vypravili se tedy do jejich rodného městečka Green Island a jeho zástupců se zeptali, co by potřebovali.

Výsledkem byla renovace v té době už zčásti nefunkčního brouzdaliště, které se díky penězům z loterie proměnilo v moderní vodní centrum, plné fontánek a vodotrysků. Prospěch z něj mají hlavně místní děti, které se sem chodí v parných dnech vyřádit.
 

Pomoc ostatním

smith_600.jpg

Američanka Perlie Smithová vychovávala svých sedm dětí k tomu, aby pomáhaly ostatním. I proto se už jako malé začaly zapojovat do různých komunitních aktivit: pomáhaly v kuchyních, co vaří jídlo pro lidi bez domova, nebo uklízely ve veřejných zahradách.

Když děti vyrostly a rodina v Powerballu vyhrála nepředstavitelných 9,8 miliardy korun, bylo naprosto jasné, že se o peníze rozdělí s těmi, co neměli v životě tolik štěstí jako oni. Velká část výhry pak šla na různé projekty ve městě Trenton v New Jersey.

Ač si každý ze členů rodiny odnesl víc než miliardu korun, někteří členové ani poté, co pohádkově zbohatli, nepřestali chodit do zaměstnání. Například jedna z dcer už před výhrou pracovala v centru, které pomáhá americkým ženám v nouzi. Když vyhrála, v centru nejen zůstala, ale ještě organizaci věnovala část svých peněz.
 

Vzkaz shůry

rosenau_600.jpg

Když Paul a Sue Rosenauovi vyhráli v roce 2008 v Powerballu 181,2 milionu dolarů (4,1 miliardy korun), věděli přesně, jak s výhrou naloží. A to nejen proto, že si tiket koupili v den pětiletého úmrtí jejich vnučky Makayly.

Makayla trpěla velmi vzácnou a velmi nebezpečnou Krabbeho chorobou. Jde o dědičné onemocnění, které vede k poškození nervového systému a předčasnému úmrtí v prvních dvou letech dítěte.

Právě díky své vnučce založili Paul a Sue nadaci Dědictví andělů, prostřednictvím které věnovali mnoho milionů dolarů na výzkum této nemoci.

Ať už je to místní fotbalové hřiště, které by zasloužilo renovaci, anebo třeba nedaleký psí útulek, jemuž chybí peníze, asi každý z nás má v hlavě nějakou charitu nebo projekt, kterým by rád přispěl.

Na dobrou věc možná posíláte peníze pravidelně, pokud byste ale vyhráli v loterii, váš příspěvek by mohl být královský. A protože zároveň platí, že kdo nehraje, nevyhraje, své štěstí můžete poškádlit třeba ve Sportce. Online tiket získáte na tomto odkazu.

Přečtěte si také