Za poklad století z Pardubicka dostal nálezce miliony

Soubor 1 700 mincí z desátého století našel nálezce neočekávaně u dálnice. Podle obecné právní normy za něj dostal desetinu ceny nálezu, tedy asi dva miliony korun. Poklad století byl prohlášen kulturní památkou a aktuálně je umístěn ve Východočeském muzeu. 

Přečtěte si také: Loterie Sazky můžete hrát i online. 7 důvodů, proč sázet přes internet


Unikátní poklad našel v roce 2015 u Chýště na Pardubicku nálezce, když se procházel jen několik set metrů od dálnice D11. Jde o soubor 1 700 mincí, které ležely v podzemí téměř jedno tisíciletí. Nález obsahuje běžné i raritní ražby, u kterých je známý třeba jen jediný exemplář na světě, a také řadu dosud neznámých denárových variant.

„Rozbor motivů a ikonografie už teď naznačuje velice úzké a intenzivní mezievropské vztahy elit z hlediska tehdejší ekonomiky, politiky a ideologických vazeb především na Římskou říši,“ řekl muzejní numismatik Ladislav Nekvapil.
 

Poklad století je kulturní památkou

Nálezce za „poklad století“, jak je oficiálně nazýván, získal podle obecné právní normy desetinu ceny nálezu, tedy asi dva miliony korun. Znalecký posudek zadaný u Národního muzea v Praze vyčíslil kulturně historickou hodnotu mincí na částku 23,5 milionu korun. 

Unikátnost pokladu teď potvrdilo i ministerstvo kultury, které jej prohlásilo za kulturní památku.  Poklad století patří Pardubickému kraji a lidé mince uvidí v letošním roce ve stálé expozici Východočeského muzea.
 

Vyzbrojená armáda

Denár je stříbrná mince, která byla poprvé ražena na území římského státu. V českých zemích se tyto stříbrné mince razily od konce desátého století na příkaz českého knížete z rodu Přemyslovců Boleslava I.

Jeho hodnota byla v té době obrovská – jen za jedinou minci by běžný člověk využil i dva měsíce a bylo by za ni možné vyzbrojit třeba i armádu.

Ražba denáru v Českých zemích zanikla roku 1300 mincovní reformou Václava II., kdy byly nahrazeny pražským grošem z mincovny v Kutné hoře.

Nemusíte pátrat po pokladu, abyste zbohatli. Zkuste štěstí třeba ve Sportce. Tiket online si můžete vsadit zde.

Autor fotografií: Východočeské muzeum.

Přečtěte si také