Z dělníka boháčem. 3 inspirativní příběhy světových miliardářů

Majitel brýlí Ray Ban a Oakly přišel ve výrobě o prst, Ralph Lauren se rozhodl být milionářem už na střední škole a Ind Lakshmi Mittal z malé železárny vybudoval světové impérium.

Módní guru Ralph Lauren

lauren_600x400.jpg

Malý Ralph měl o svém životě docela jasnou představu už jako puberťák. Na střední škole napsal do výroční knihy, že jeho cílem je stát se milionářem. Cest k bohatství vede mnoho a Ralph svůj potenciál viděl v módě. Jeho instinkt ho vedl správně, protože jinak by dnes pan Lauren neměl na účtu více než 7 miliard dolarů, což je přes 154 miliard korun. Neskutečné množství peněz, pro představu je to zhruba dvakrát tolik, než je hodnota celého impéria Andreje Babiše. Ale pojďme zpět na začátek.
 

Přečtěte si také: Čech vyhrál v loterii už podruhé, tentokrát v Eurojackpotu přes 25 milionů


Ralph Lipschitz byl nejmladším synem židovských emigrantů, kteří žili v americkém Bronxu. Rád utíkal z každodenní reality do své vlastní, kterou si tvořil pomocí starých hollywoodských filmů. Právě ty naprosto miluje a dodnes říká, že filmy pro hollywoodské pamětníky inspirovaly jeho design.

„Ralph doslova propadal do fantazijního světa tohoto období. Živě si prý představoval scény, kde hrál Gary Cooper a Cary Grant. Viděl ty postavy, měl vize. Zkrátka dokázal se úplně přepnout do fantazijního světa, což nakonec právě využil v módním průmyslu,“ vypráví Michael Gross, autor životopisné knihy o tomto módním guru.
 

Brýlový král Leonardo Del Vecchio

Vecchio_600x400.jpg

Jeho jméno vám možná mnoho neřekne, ale jeho značky Ray Ban a Oakley už možná ano. Leonardo začínal jako řadový dělník v továrně. Vyrostl jen s mámou, která ovdověla a celá rodina válčila od měsíce k měsíci, aby vůbec zvládla zaplatit nájem a jídlo. Aby trochu pomohl v těžké situaci, nastoupil Leonardo do továrny, která vyráběla autodíly a brýlové obroučky.

Během výroby se mu stala nehoda, při které přišel o část prstu. Ve věku 23 let si otevřel vlastní obchod. Výrobnu a prodejnu s obroučkami pojmenoval Luxottica, která vyrábí právě brýle značek Ray-Ban a Oakley. Společnost se stala největším světovým výrobcem brýlí a kontaktních čoček. Jeho majetek se vyšplhal do výšin 21 miliard dolarů. To je víc než 460 miliard korun, což je asi polovina ročních výdajů celé České republiky.
 

Železárenský gigant Lakshmi Mittal

Lakshmi_Mittal_600x400.jpg

Lakshmi Mittal vyrostl ve velmi chudé rodině v indickém Rajasthánu. Proslavil se obchodem s železem a vy ho zřejmě znáte jako majitele ostravské firmy Arcellor Mittal. Vybudoval největší světovou železárenskou síť. Ovšem začínal tím, že skupoval levné, malé železárny a transformoval je ve velmi úspěšné a expandující podniky.

Lakshmi se dlouho věnoval studiu a pracoval s tatínkem v železárenském průmyslu. Vždycky koupil krachující firmu, poslal tam tým manažerů a společnost s nimi postavil znovu na nohy. Z Indie expandoval do Trinidadu a Tobaga, a pak už se mu otevřely brány do světa. Dnes žije v Londýně a má majetek v hodnotě více než 11 miliard dolarů (242 miliard korun), čímž se řadí mezi nejbohatší Angličany.

Lakshmi ukázal světu, jak se z malého indického chlapce může stát muž, který patří mezi největší byznysmeny světa.

Pokud nemáte chuť se jako on věnovat studiu přes deset let a začínat od píky vymýšlet, jak úspěšně zbohatnout, zkuste si třeba vsadit. A protože je dneska pátek, nabízí se Eurojackpot, který právě teď nabízí, 1,352 miliardy korun. Tiket navíc pořídíte jednoduše online na tomto odkazu.

Autoři fotografií: Luck1112 - Own work, CC BY-SA 4.0, Financial Times, CC BY 2.0, iStock Photo, Finacial Times.

Přečtěte si také