Yesterday nebo Pretty Woman. 3 hity, které vydělaly stovky milionů

Když do vyhledávače zadáte dotaz „jak napsat hit“, během půl vteřiny vám vypadne přes 900 tisíc odkazů. Není divu. Hit, rovná se peníze. Kolik už vydělaly skladby jako Yesterday nebo titulní píseň k filmovému trháku Pretty Woman? 

Yesterday (1965)


Písnička, kterou zná snad každý. Když se v roce 1965 objevil na pódiu samotný Paul McCartney a zazněly první tóny, fanynky po celém světě šly do kolen. Od svého vzniku skladba vydělala už přes třicet milionů dolarů (zhruba 700 milionů korun).
 

Přečtěte si také: Výhra ze Sportky naplní misky opuštěným psům a kočkám


Zajímavé je, že podle autorské smlouvy jdou peníze jak Paulovi, tak Johnu Lennonovi, tedy dnes jeho dědicům. Podle smlouvy si totiž dělí autorský honorář půl napůl. I když tuto písničku napsal a zpíval jen Paul.
 

Oh, Pretty Woman (1964)


Jména Roy Orbinson a Bill Dees většina lidí nezná. Když se ale řekne Pretty Woman, zanotuje ústřední písničku známého filmu snad každý. Přitom skladba vznikla o 25 let dřív než stejnojmenný film s Julií Roberts a Richardem Geerem. Teprve až po jeho uvedení se ale stala hitem a autorům už vydělala přes dvacet milionů dolarů (skoro půl miliardy korun).
 

Candle in the Wind (1973)


Původní verzi složili Elton John a Bernie Taupin v 70.letech a byla o smrti legendární Marilyn Monroe. V roce 1997 ji ale Elton John upravil a zazpíval na pohřbu princezny Diany. Singl zbořil všechny hitparády na světě a je jasné, že i v tomto případě šly na účty autorů už miliony dolarů.

Možná máte hudební sluch a možná jste už dokonce něco složili. Autorem hitu, který by vydělal desítky nebo stovky milionů korun ale nejspíš nejste. I tak ale máte možnost přijít si k nějaké té stovce milionů. Třeba ve Sportce. Klikněte si pro svůj tiket na tento odkaz.

Autor fotografie: Wikipedia.

Přečtěte si také