Vzácná platidla v oběhu. Nemáte je v peněžence? (I. díl)

Někdy je dobré podívat se pořádně do peněženky i z jiného důvodu, než že si chcete něco koupit. Možná tam skrýváte mince a bankovky, které mají mnohonásobně větší hodnotu, než si myslíte. Jsou to ty, které byly vyrobeny v menším nákladu nebo mají vadu.

Přečtěte si také: Šťastlivec z východních Čech si na Kole štěstí vytočil 50 000 Kč


Část série desetikorun z roku 1993 má chybu v ražbě. Kvůli této anomálii činí na sběratelském trhu hodnota každé z nich třicet tisíc korun. Od běžných mincí se liší umístěním příčné čáry, která protíná písmena Kč, je o něco výš, než je obvyklé.
 

Chyba vznikla během přípravy v německém Hamburku. Tehdy se po ražbě prvního tisíce kusů zjistilo, že symbol české koruny je malý a že ho slepci nerozeznají hmatem. Proto byla značka Kč na přání autora mince zvětšena. To už však byla původní tisícová série hotová, a tak se odlišné desetikoruny dostaly mezi lidi.
 

Neplaťte pokladem

Od vzniku Československa se do oběhu dostala i další cenná platidla. Mezi ně patří třeba pětihaléř z roku 1924. Malých a nenápadných měďáků existuje jen několik desítek, neboť jejich výroba byla zastavena kvůli prasklému razidlu. Jeden takový se v roce 2010 vydražil za půl milionu korun.

Padesátikorunová mince z roku 1993, jejíž ražbu dodnes zajišťuje Česká mincovna v Jablonci nad Nisou, je zase zajímavá tím, že byla první mincí samostatné České republiky. Dokonce zvítězila v americkém časopise World Coin News v kategorii o nejlepší oběžnou minci roku. Tehdy jich vyrobili přes 35 milionů. V dalších letech se pak razily jen v malém nákladu nebo ve sběratelských sadách.

Asi 150 tisíc kusů z roku 1994, 1995, 1996 se dostalo do oběhu a druhá polovina byla vydána v sadách. Cena se u těchto kusů aktuálně pohybuje okolo 150 korun a cena ročníků 1997 až 2000 pak kolem tří set korun. Jejich cena se ale bude v budoucnu zvyšovat.
 

Petr a Pavel za 200 tisíc

Další vzácností je desetikoruna s motivem milénia (hodinový strojek), těch bylo v roce 2000 vyraženo asi 10 milionů kusů, nebo ta s brněnským Petrovem (25 tisíc vyrobených kusů). Pokud jednu z nich naleznete ve své peněžence nebo vám ji někde vrátí při placení, má v současné době hodnotu při špičkové kvalitě asi 350 Kč, ale do budoucna se může její hodnota samozřejmě zvyšovat.

Do oběhu se také dostala zkušební ražba hamburské mincovny s mírně pozměněným obrazem pod katedrálou sv. Petra a Pavla v Brně, a to údajně v počtu méně než jeden tisíc kusů. Mezi sběrateli se jí říká Malé Kč. Tato zkušební ražba i ve špatném stavu dosahuje v aukcích mnohatisícových cen a ve špičkovém sběratelském stavu atakuje i hranici dvousettisícovou.
 

„Zmetci“

Nejvíce odlišností nalezneme u desetikorun. U těch z 90. let – zřejmě kvůli opotřebovanému razidlu - zcela chybí rok vydání. Vzácné jsou i mince s brněnskou kulturní památkou Petrov, kterých se vyrobilo na 25 tisíc kusů.

Mezi nejkurióznější „zmetky“ se zatím řadí dvacetihaléř z roku 1993, kde je líc a rub mince pootočen o celých 180 stupňů.

Už jste prohlédli svou peněženku? Našli jste tam poklad? Že ne? Nevadí. Přijít k větší částce peněz můžete i jiným způsobem – vsaďte na štěstí. Dneska ve Sportce můžete trefit štěstí v hodnotě mnoha desítek milionů, konkrétně se hraje o 84,4 milionu.

Zajistěte si svůj tiket na tomto odkazu.

Autoři fotografií: Česká mincovna, pxhere.com.

Přečtěte si také