Vyhodila oknem miliony. Autorka Harryho Pottera rozdává novou knihu zdarma

Je to jen pár dní, co britská autorka na svém Twitteru oznámila, že bude vydávat novou knihu. Díky ní se mohla těšit na obrovské honoráře, které by zcela jistě opět inkasovala. Rowlingová se ale rozhodla pro naprosto nečekanou věc - dílo s názvem The Ickabog nabídla všem čtenářům zcela zdarma.

Přečtěte si také: Životní klika? Čech vyhrál v loterii už podruhé, tentokrát v Eurojackpotu přes 25 milionů


Spisovatelka svoji knihu, která je určena dětem, zveřejňuje po jednotlivých kapitolách na internetových stránkách na tomto odkazu. Jak na Twitteru oznámila, každý všední den vyjde jedna kapitola, a to až do 10. června.
 

Rowlingová hlásí návrat do pohádek

Příběh, určený primárně pro děti od sedmi do devíti let, je nejprve publikován v angličtině. JK Rowlingová ale také plánuje překlady do dalších jazyků. Autorka zároveň zdůraznila, že The Ickabog není pokračováním Harryho Pottera a odehrává se v jiném smyšleném světě i čase.

„The Ickabog je příběhem o pravdě a zneužívání moci. A abych předešla případným spekulacím: tato pohádka vznikla už před víc než dekádou, a tak nijak nesouvisí s událostmi, které se teď kolem nás dějí,“ napsala JK Rowlingová na svém blogu. „Dobro a zlo jsou nadčasové, a tak je lze propojit s jakýmkoliv obdobím v dějinách i jakoukoliv zemí.“
 

Příběhy z království Cornucopia

O králi Fredovi Nebojácném z království Cornucopia, kde se nová kniha odehrává, začala Britka přemýšlet už v době, kdy psala právě Harryho Pottera. Místo toho, aby se o vše podělila s celým světem, ale příhody předčítala svým dětem. A poté je na víc než deset let uložila do krabice na půdu.

Na nikdy nepublikovanou pohádku si prý vzpomněla ve chvíli, kdy zaútočila pandemie koronaviru a všichni včetně malých dětí byli uzavřeni do karantény. Tehdy si řekla, že by právě události ze země Cornucopia mohly malým čtenářům tuto nelehkou dobu usnadnit.
 

Výtěžek z knihy půjde na pomoc s koronavirem


Klasické vydání knihy, ale také audioknihy je naplánováno na letošní listopad. A aby té dobročinnosti nebylo málo, Rowlingová slíbila, že budou zisky z pohádky The Ickabog putovat na místa, která byla nejvíc zasažena koronavirem.

Britská autorka si nicméně velká gesta může dovolit. Autoři seznamu nejbohatších Britů s názvem Sunday Times Rich odhadli majetek Rowlingové na 795 milionů liber (23,9 miliardy korun), což jí s přehledem zajišťuje místo mezi dvěma stovkami nejbohatších obyvatel Spojeného království.
 

V klubu miliardářů díky Eurojckpotu

Do klubu miliardářů vás samozřejmě může vystřelit nějaký ten poutavý příběh nebo dobrý nápad. Anebo loterie Eurojackpot. A to navíc skoro bez práce: když si vsadíte online, zabere to jenom pár chvilek.

Vstupenku do příštího slosování získáte na tomto odkazu.

Autoři fotografií: Warner Bros, archiv JK Rowlingové.

Přečtěte si také