Veronika Kašáková: Jak se „holka z děcáku“ naučila shánět miliony (rozhovor, II. díl)

Trpěla pocitem méněcennosti a myslela si, že je ošklivá. Dnes je Veronika Kašáková vyrovnanou, sebevědomou ženou, které pomáhá dětem se stejným osudem. Založila nadační fond a shání peníze na dobrou věc. Jak se jí to daří? Jsou lidé v dnešní době štědří?

Vaším snem bylo stát se modelkou. Zdá se ale, že to nebyla ta správná cesta, která by vás dělala šťastnou. Kdy jste to poznala?

Touhu stát se modelkou jsem měla už od dětství. Trpěla jsem pocitem méněcennosti, sama sebe jsem vnímala jako ošklivou. Myslela jsem si, že když se přihlásím do soutěže krásy, všechny ty pocity zmizí. Do finále České Miss jsem se dostala až napočtvrté, v předchozích třech případech to nevyšlo.
 

Přečtěte si první díl rozhovoru s Veronikou Kašákovou


Byla to vlastně moje poslední šance se přihlásit. Bylo mi tehdy 24 let, a to byla nejvyšší věková hranice. Sice jsem se dostala do finále, ale neumístila jsem se. Čekala jsem, že když odborná porota České Miss ocení můj vzhled, budu se díky tomu cítit dobře. To se ale nestalo. V tu chvíli jsem věděla, že správnou cestu musím hledat jinde.

Nyní se věnujete nadačnímu fondu, prostřednictvím kterého pomáháte mladým lidem po opuštění dětského domova začít znovu. Jak se vám to daří shánět finanční prostředky?

Každý, s kým se osobně potkám a seznámím ho s problematikou, kterou se nadační fond zabývá, projeví zájem o pomoc. Z devadesáti sedmi schůzek ze sta odcházím s pozitivním výsledkem.

Jsou lidé v dnešní době štědří?

V současné době nás podporují kraje, města i velké společnosti, jako jsou Oriflame nebo Forbes, za což jsme velice vděční. Více než polovina peněz jde ze soukromých subjektů, čtyřicet procent příjmu jsou dotace, deset procent jsou materiální dary – ať to jsou spotřebiče, oblečení či kosmetika. Zbytek je závislý na tom, jak jsem šikovná, koho oslovím. Začínali jsme tak, že jsme psali maily a volali. Dneska už je to mnohem příjemnější a méně pracné, už třeba zavolají i samy firmy a podpoří nás.

Co byste poradila lidem, kteří se chtějí pustit do nějakého vlastního projektu? 

Rozhodně vytrvat, nevzdat to a nenechat se odradit prvním nezdarem. Pokud je dobrý záměr, vždy má potenciál na úspěch.

Jste v nakládání s financemi střelec, nebo velmi opatrně zvažujete každý krok?

V osobním hospodaření jsem rozhodně střelec. Co se týče delegování financí do investic, tam vždy hledám pomoc nebo užitečnou radu.

Veronika Kašáková (30)
 
 

Česká modelka a finalistka České Miss 2014 od čtyř let vyrůstala v dětském domově ve Vysoké Peci u Chomutova. V roce 2008 vystudovala Střední pedagogickou školu v Mostě. V roce 2015 vydala autobiografickou knihu Zpověď: Z děcáku až na přehlídková mola. Je zakladatelkou Nadačního fondu Veroniky Kašákové, který pomáhá dětem z domovů, aby se zařadily do běžného života. V roce 2018 ji časopis Forbes zařadil do sekce Mimořádné ženy.

Autor fotografií: Oriflame.

Přečtěte si také