Veřejné záchodky i louka pro psa. Za co utrácejí výherci?

Kdybyste vyhráli v loterii, jistě máte nějaký velký sen, který byste si chtěli splnit. Třeba pomoci své rodině, zrekonstruovat byt nebo dům anebo si na chvíli odpočinout od práce a trochu si užívat. U příležitosti pětadvaceti let Národní loterie ve Velké Británii uspořádala tato společnost výstavu, kde prezentuje příběhy svých výherců.

Přečtěte si také: Za tiket dal jenom dvacku, i tak mu Sportka nadělila přes 9 milionů


To, za co britští šťastlivci utráceli, vás pobaví, překvapí i dojme. Tady jsou tři inspirativní příběhy.
 

Pro blaho druhých

Banfieldovi_600x400-(1).jpg

Dennis Banfield (88) a jeho manželka Shirley (84) vyhráli v únoru 2018 přes 18 milionů liber, v přepočtu více než 532 milionů korun. U příležitosti výstavy ale prozradili: „Žijeme stále ve stejném domě, kam jsme se přestěhovali před 58 lety. Život tady jsme si oblíbili hlavně díky komunitnímu centru Winterbourne,” řekl Dennis. „Byli jsme tu na mnoha svatebních hostinách, výročích, dětských oslavách narozenin a také tu viděli naši dceru, jak zpívá na pódiu.”

„Když jsme si v místních novinách přečetli, že centrum potřebuje rekonstrukci toalet, neváhali jsme ani minutu,” navázala na manžela Shirley. Organizaci poté společně věnovali bezmála 600 tisíc korun, které kromě toalet zaplatily i nová okna. „V centru jsme byli minulý týden na komunitním obědě, když se jeden muž zvedl a se slovy, že jde k Banfieldům, odešel na toaletu,” dodal se smíchem Dennis.
 

Psí záchranáři

Daviesovi_600x400.jpg

Faye Daviesová (37) a její manžel Richard vyhráli v květnu 2018 ve hře EuroMillions 1 milion liber, 29,6 milionu korun. Za necelých 600 tisíc korun pak koupili louku pro svoji fenku Lucy. „Našli jsme Lucy, jak zmateně běhá po silnici v horách, kde jsme byli na výletě. Byla hladová a vyděšená, tak jsme ji odvezli domů a plánovali, že ji po víkendu dáme do útulku,” začíná vyprávění sympatická Britka. „Jenže než uběhl víkend, měla jméno a my věděli, že se právě stala novým členem naší rodiny.”

Manželé se ale potýkali s jedním velkým problémem - Lucy měla obrovský strach z cizích lidí i psů, a procházky se tak staly noční můrou. Pak se na ně ale usmála hned dvojí náhoda. Nejprve vyhráli v loterii, aby se následně nedaleko jejich domova dostala do prodeje půlakrová louka. Proto se rozhodli ji pro Lucy koupit.

„Pro Lucy je tahle louka jako dar z nebes, najednou tu začala bezstarostně běhat a z vychrtlého, vystrašeného zvířátka se postupně proměnila v psa, který si užívá přítomnosti jiných. I proto už u nás doma není sama, každý den s námi vyráží na procházky i štěně labradorky Khaleesi,” dodala loterní výherkyně.
 

Osudové bydlení

Wedgeworthovi_600x400.jpg

Když armádní specialista v důchodu Ken Wedgeworth (68) se se svojí snoubenkou Janette (52) vyhráli v listopadu 2016 rovný 1 milion liber (téměř 30 milionů korun) rozhodli se, že se přestěhují do lepšího bydlení. A proto ze středu Anglie vyrazili do Irska, kde si plánovali dům pořídit. Po cestě se na noc zastavili ve venkovském hotýlku ve skotské vesničce Portpatrick a tahle osudová zastávka jim změnila život. „Když jsme ráno roztáhli závěsy, to co jsem viděl za okny, mě úplně dostalo,” vzpomíná Ken.

Pár pak sice pokračoval v cestě do Irska, ani jeden tu malou, kouzelnou vesničku nemohl dostat z hlavy. „Na dálnici jsme se zastavili na pumpě, abychom si koupili chipsy, a Janette se mě zeptala, jestli se mi ve Skotsku líbilo. Oba jsme na papírky napsali odpověď, složili je a ten svůj podali tomu druhému. Když jsme je rozbalili, na obou bylo slovo Ano,” vzpomíná Ken.

Auto tedy okamžitě otočili, ve městě si našli dřevěný bungalov a už za šest týdnů se do něj stěhovali. A lístečky se slovem Ano, které si tehdy uprostřed dálnice vyměnili, jim visí zarámované na zdi. To proto , aby na moment, který jim změnil život, nikdy nezapomněli.

Na výhře v loterii je nejlepší, že vám může splnit i ty nejtajnější sny, udělat váš život lepší nebo pomoci těm, na kterých vám záleží. Jestli i vy nějaké takové přání máte, neváhejte ani minutu a klikněte pro svůj tiket Sportky na tento odkaz.

Pokud to totiž vyjde, snů si budete moc splnit víc než dost - v Superjackpotu je právě 247,2 milionu korun.

Autor fotografií: National Lottery, UK.

Přečtěte si také