Unikát českých sklářů za čtvrt miliardy. Zapíše se do Guinessovy knihy rekordů?

Dva křišťáloví draci z Čech se usadili v hlavním prostoru hotelu Imperial Pacific na ostrově Saipan. Dvacetitunové dílo z kovu a skla je svítidlem a zároveň obřím svítícím šperkem. Vzhledem k jeho nevídané velikosti se snaží proniknout do Guinnessovy knihy rekordů.

Přečtěte si také: Loterie Sazky můžete hrát i online. 7 důvodů, proč sázet přes internet


Česká sklářská společnost Lasvit po téměř třech letech dokončila monumentální dílo – dvojici velkých draků. „Tento projekt je tím největším, co jsme kdy vyrobili. Posunuli jsme díky němu hranice toho, co lze ze skla a kovu vyrobit,“ prohlásil Leon Jakimič, majitel a prezident společnosti. 
 

Draci za čtvrt miliardy


Každý ze dvou dvacetitunových draků měří 32 metrů. Jejich těla jsou složená z tisíců šupin a blyští se na nich 2,5 milionu křišťálů. Hodnota díla je čtvrt miliardy korun. Lasvit se snaží vzhledem k nevídané velikosti šperku proniknout i do Guinnessovy knihy rekordů.

Mimořádný klenot, který zdobí i osvětluje prostor, dokáže též měnit barvy. Broušené kameny jsou podsvícené programovatelnými LED moduly, jež lze ovládat počítačem. Draci se na chvíli stávají růžovými, červenými, pak modrými a tyrkysovými.
 

Na vlastní oči jenom v Tichomoří


Motivem se pro severočeskou společnost stal klasický výjev z čínské mytologie: dva draci, kteří se perou o planoucí perlu. „V tomto projektu jsme museli spojit dvě tradiční řemesla – sklářství a kovářství. Využili jsme hluboké znalosti z obou oborů a výsledek obohatili o nejmodernější technologie,“ dodal Jakimič.

Zmíněný výjev se dnes odehrává nad hlavami hostů v dominantní části hotelu Imperial Pacific stojícím v luxusním letovisku Garapan.
 

Přežijí i zemětřesení


Hlavním cílem sklářů bylo, aby dílo bylo obrovské, ale lehké a pružné. Draci totiž musejí přežít zemětřesení, které je v oblasti, kde aktuálně visí, velmi častým jevem. Podle zástupců Lasvitu draci odolají v závěsu i sedmi stupňům Richterovy škály.

Ještě jeden oříšek konstruktéři řešili: vousy draků a jejich výdrž. Resumé? Nejdelší vous měří 6,5 metru a je samonosný. Základem je lehká drátěná konstrukce krytá samostatnými šupinkami, jaké mají v přírodě třeba těla varanů.

Pokud byste chtěli draky spatřit na vlastní oči, musíte vyrazit do Tichomoří. Ještě před cestou ale zkuste štěstí ve Sportce. Takové malé kapesné by se na cestu přeci jen mohlo hodit. Odkaz na online tiket najdete na tomto odkazu.


Autor fotografií: Lasvit.