Tajemství oblékání boháčů. Co mají na sobě, když inkasují miliardy?

Zakladatel Facebooku Zuckerberg může v klidu přijít na obchodní jednání v džínách a mikině s kapucí, ale běžný manažer by si v takovém modelu uřízl pěknou ostudu. Fenoménem, kterému se říká „efekt červených tenisek“, se zabývali výzkumníci z Oxfordu. 

Přečtěte si také: Vzácná platidla v oběhu. Nemáte je v peněžence?


Profesoři na univerzitě si obuli pestrobarevné kecky a testovali, zda jim to na akademické půdě, kde platí jistý dress code, projde bez výtek. Ti, kteří byli dostatečně respektováni a uznáváni pro to, co dokázali a na jakých výzkumech se podíleli, si pravidla etikety oblékání mohli dovolit porušit. A jak se oblékají nejbohatší a nejvlivnější muži a ženy světa?
 

Jeff Bezos (56): Šéf a zakladatel e-shopu Amazon


Nejbohatší muž světa vlastní internetový obchod, kde lze koupit snad úplně všechno na světě. Včetně oblečení. Zda to, do čeho se každé ráno Bezos obléká, pochází z jeho vlastního e-shopu, není známo.

Jeho šatník zahrnuje klasické obleky, drahé kravaty a košile, ale také džíny, trička a mikiny. Miliardář a filantrop v jedné osobě navíc v posledních letech intenzivně cvičí, a tak se snaží udržet vzhled sportovce a drsňáka.
 

Tim Cook (59) : Generální ředitel společnosti Apple


Poznávacím znamením Steva Jobse byl černý rolák. U Tima Cooka je to černá košile. Stejně jako Jobs ví, že na galavečeři se chodí ve smokingu a na obchodní jednání zase v klasickém obleku.

Jinak ale klasická pravidla neřeší. Nosí plátěné kalhoty, také džíny a svetry, a to i když přednáší studentům na univerzitě.
 

Susan Wojcicki (52): Generální ředitelka společnosti YouTube


Susan je skvělým vzorem pro ženy, které „efekt červených tenisek“ oslovuje. Její styl definují jednoduché minimalistické střihy a decentní barevnost v zemitých tonech. Skoro by se řeklo nevýrazné, nudné, neoriginální…

Takto chodí do zaměstnání miliony žen na světě. Jenže která z nich dovedla klasickou koženou bundu povznést na byznys kousek v šatníku? 
 

Warren Buffett (89): Investor, obchodník, filantrop


Buffett patří ke staré škole, tudíž dobře ví, jak se sluší a patří oblékat. V jeho šatníku se vyskytují klasické tmavé obleky a decentní kravaty, které mají ušlechtilý původ.

Na druhou stranu je známý svou šetřivostí, a tak peníze raději než do šatů investuje na charitu. Při cestování se obléká jako běžný turista, kterého by člověk z bohatství určitě nepodezříval. 
 

Elon Musk (49): Zakladatel kosmické společnost SpaceX, ředitel automobilky Tesla


Člověk, jehož posláním je snaha udělat elektroauta dostupná úplně pro všechny, se sportovního stylu nemusí bát. Smoking a klasické tmavé šaty v Muskově šatně nechybí. Zároveň se, pokud mu to společenská příležitost dovolí, obléká velmi uvolněně – nosí džíny, košile bez kravaty a sportovní saka, pod která často volí bavlněná trička. Jde tedy o styl, který konvenuje mnoha moderním mužům.

Představte si, že máte na kontě stovky milionů. Chodili byste raději v drahých oblecích, anebo byste volili neformální džíny a triko? Majiteli rovnou 549 milionů korun se můžete stát už dneska večer. Přesně o tuhle částku se hraje v Eurojackpotu.

Klikněte si pro svůj tiket na tento odkaz.

Autoři fotografií: Pinterest, Wikipedia, Wired, Business Insider, Cnet.

Přečtěte si také