Sprchovat se ráno nebo večer? Vědci přišli s odpovědí, co je pro organismus lepší

Diskuzí na téma, jestli je lepší brzy vstávat a chodit včas do postele, nebo jestli je pro tělo příjemnější ponocovat a ráno dlouho vyspávat, je nespočet. V zásadě je prý přirozenější fungovat za světla, tedy ranní ptáčata získávají od vědců body. Ovšem jak je to se sprchováním?

Přečtěte si také: Online sázka Eurojackpotu přinesla uklízečce 2,27 miliardy


Aby každé hodnocení mohlo mít vědecký status, musí být samozřejmě prokázáno nějakými měřitelnými výsledky. Vědci proto přišli s výzkumem, jestli je pro organismus lepší si dát sprchu večer před spaním, nebo naopak až po probuzení. Jestli patříte k těm, kteří raději nechávají sprchování na ráno a proudem vody si startují den, jste na špatné straně barikády. Daleko prospěšnější je totiž prý koupání či sprcha večer před spaním a výzkum vysvětluje proč.
 

Sprcha či vana pomáhají tělo uklidnit

Výzkumníci stanovili skupinu devíti žen a rozdělili je do tří kategorií. Jedna skupina si před usnutím dopřávala teplou koupel, druhá si jen dávala koupel na nohy a třetí si dávala ranní sprchu. Ty, které si dopřály teplou vodu v podobě vany nebo jen lavoru na nohy už večer, vykazovaly jednoznačně lepší kvalitu spánku.

Prokázalo se tedy, že večerní hygiena pomáhá tělo zklidnit a zrelaxovat, tedy připravit ho na kvalitnější spánek. A jak je známo, dobře se vyspat znamená taky dobře nastartovat den. Jenže tak jednoduché to přeci jenom nebude.
 

Jak je to s teplotou vody?

Příliš horká sprcha vás prý zbytečně rozproudí, a navíc vám poškozuje kůži i vlasy. Pokud milujete ten pocit, když se line pára ze sprchového koutu, vzpomeňte si příště na to, že vám vysušuje pleť. Příliš horká voda ale může také způsobovat ekzémy a zbavuje vaši kůži cenných olejů.

Příště na teplotě zkuste raději krapet ubrat. „Studená sprcha posiluje a stahuje v kůži vlákna i póry, pomáhá regeneraci svalů, zpevňuje vlasové póry a zpevňuje kůži,“ říká dermatolog Carl Thornfeldt, který se výzkumu kůže věnuje přes třicet let. „Chladná voda zároveň posiluje žilní systém a proudění krve a zlepšuje i hojení kůže při případném poranění,“ doplňuje dermatolog.

Podle odborníků je tedy nejlepší sprcha spíše chladná, což ale zase nesplňuje kritéria relaxace. Alespoň u většiny lidí, kteří si zrovna nelebedí v otužování.  A jak z toho tedy ven? Prý lze najít kompromis. Ideální teplota sprchy by měla být o něco málo teplejší, než je vaše tělesná teplota, pocitově by tedy voda měla být vlažná. Na závěr sprchy byste měli zkusit trochu studené vody, stačí jen lehké osvěžení celého těla, které vašemu organismu zaručeně prospěje.

Sprchování je věda. Vsazení Eurojackpotu je o dost jednodušší


Sprchování je věda, ale vsadit si můžete naštěstí docela jednoduše. Pokud se nechcete ráno nebo večer projít k terminálu, zkuste online sázku. Je to jednoduché a až si dáte večer tu vlažnou sprchu, třeba vás potěší před spaním i milá výhra.

Když si navíc vsadíte plný tiket včetně Extra 6 na zítřejší Eurojackpot, kromě hlavní výhry ve výši 906 milionů korun si zahrajete i o speciální prémii pro české hráče. Po pátku totiž mezi námi bude někdo, komu bude Sazka vyplácet měsíční rentu ve výši 100 tisíc korun, a to po dlouhé dva roky. To už se pak budete moct sprchovat třeba desetkrát denně - do práce totiž chodit nebudete muset.

Klikněte si pro plný tiket Eurojackpotu na tento odkaz.

Přečtěte si také