Sekretářka i prodavač. 3 příběhy boháčů, o jejichž majetku nikdo nevěděl

Možná se ptáte, jak dokázala sekretářka, učitelka a prodavač skrývat obrovské jmění celý život, že nikdo neměl podezření. Tihle dobrodinci mají něco společného, nemají děti a přáli si po sobě zanechat nějaký odkaz. A hlavně se dožili víc než devadesáti let.

Sekretářka nebo investorka?

burza_600x400.jpg

Sylvia Bloom byla skromná žena, která celý život pracovala jako sekretářka. Když přišla o manžela, přestěhovala se do malinkého jednopokojového bytu v americkém Brooklynu. Do práce jezdila každý den metrem. Celý život pracovala v právnické firmě jako sekretářka na plný úvazek, a to až do neuvěřitelných 96 let. Pracovitá dáma zemřela o rok později v úctyhodných 97 letech.

Až po její smrti vyšlo najevo, že celý život vlastnila pozemek za mnoho milionů dolarů. Když se to její rodina dozvěděla, byla v naprostém šoku. Hned pak ale přišel druhý šok. Sylvia totiž velkou část peněz odkázala charitě.
 

Přečtěte si také: Tiket Sportky střežil jako oko v hlavě. Po slosování byl bohatší o skoro 24 milionů


Šest milionu dolarů ze svého jmění si přála rozdělit na vzdělávací programy pro děti a část dát organizaci, která zajišťuje v New Yorku sociální služby. Další dva miliony dolarů věnovala na stipendia studentům do školy, kterou sama vystudovala.

A jak se dostala tahle těžce pracující dáma k tolika penězům? Jako sekretářka se starala i o investiční portfolio šéfa právnické firmy. Koukala se, jaké si kupuje akcie a jednu nebo dvě si koupila taky. No a jak je vidět, spíš než sekretářkou měla možná být investorkou.
 

Řezník vše odkázal dětem

dite_600x400.jpg

Řezník a prodavač Leonard Gigowski se nikdy neoženil. Děti měl ale moc rád, byť žádné neměl.  Ve svém volném čase chodil rád do nedaleké školy, kde v místní jídelně obědval s dětmi.  Když měl Leonard devadesáté narozeniny, všechny děti ze školy mu přišly zazpívat.

Právě do téhle školy jezdil Leonard jako malé dítě každé ráno v 6:30 školním autobusem. Kvůli velkému poutu jí proto po své smrti odkázal 13 milionů dolarů. „Málem jsem spadl ze židle, když jsem se o dědictví pro školu dozvěděl,“ řekl místnímu plátku ředitel školy.

Podle právníka, který závěť nečekaně bohatého prodavače připravoval, byl od začátku Leonardův plán šetřit peníze a darovat je dětem. „Chtěl mít co největší vliv na další generace. Cítil, že za svůj dlouhý život světu něco světu, že za něj vděčí bohu a chtěl vzdělávání předávat dál,“ podotkl právník.

I když byl Leonard velice pokorný muž, žil velmi pestrým životem. Byl horlivým tanečníkem a parket měl dokonce i ve sklepě svého skromného domečku na předměstí. Miloval také holubí závody, takže měl na dvorku své ptáčky a každému pečlivě vedl statistiku sportovních výkonů.
 

Milovnice zvířat Margaret

pes_600x400.jpg

Učitelka ve speciální škole Margaret Southern taky milovala děti a zvířata. Bydlela ve skromném domku na menším městě a jezdila starým otřískaným Cadillacem z roku 1980. Jak stárla, největší starost měla o svou fenku Molly. Bála se, co by s ní bylo, pokud by se paničce něco stalo. A tak musel viceprezident banky, kde měla uložené své peníze, slíbit, že se o ni postará. Margaret svoji fenku nakonec přežila o mnoho let. Sama zemřela až v 94 letech. O jejím bohatství vůbec nikdo v okolí nevěděl.

Margaret po smrti manžela zdědila pár akcií, které jí něco vydělaly a celý život se snažila tyhle peníze rozmnožovat, ne utrácet. Ve svém odkazu si přála darovat 8,4 milionu dolarů charitativním organizacím, starajících se o opuštěné psy a kočky a část šla i na další dobročinné projekty.

Podtrženo sečteno, všichni dobrodinci se dožili neuvěřitelného věku. Možná je to i díky tomu, jak dobré srdce měli. Podle studií z roku 2011 dobrovolnictví a vůle darovat snižuje krevní tlak, tlumí stres a tak prodlužuje život. Takže až vyhrajete, prodlužte si život a část výhry věnujte těm, kdo to potřebují.

Svůj tiket do Sportky můžete získat na pár kliknutí na tomto odkazu:

Přečtěte si také