Sazka slaví 3 000 loterních milionářů! Tady je 9 zajímavostí o výhrách i výhercích

Ve které hře padají nejčastěji milionové výhry a jaké další loterie se vyplatí hrát? Kdo bral ze všech Čechů úplně nejvíc, kdo se stal vůbec prvním loterním milionářem a která hra vygenerovala toho s pořadovým číslem 3 000? Čtěte dál, odpovědí získáte ještě mnohem víc.

1. Královna Sportka

Sportku Češi zkrátka milují a není se čemu divit, že se jí často přezdívá Loterní královna. Její jedinečné postavení ukazuje i právě zveřejněná statistika. Kdybyste totiž hledali hru, která vytvořila úplně nejvíc majitelů aspoň milionové výhry, je to právě tato loterie.
 

Přečtěte si také: Výherce 192 milionů se přihlásil. Peníze chce věnovat na ochranu zvířat


Do dnešního dne jich bylo rovných 1 840, a když se k tomu připočítá ještě doplňkovka Šance s 386 milionovými výhrami, jedná se celkem o 2 226 nových českých loterních milionářů. Průměrná výhra ve Sportce byla 10,86 milionu, Šance pak nadělovala 2,45 milionu korun.
 

2. Rekordní Eurojackpot

Eurojackpot se postaral o 85 majitelů minimálně 1 milionu korun, což se se Sportkou nedá srovnávat. Protože se ale u nás tahle evropská loterie hraje teprve od roku 2014, jde určitě o velmi slušné číslo. A Eurojackpot má na svém kontě vůbec nejvyšší průměrnou výhru, kterou milionáři brali, a to 53,6 milionu korun.
 

3. Největší loterní boháč

I tady musíme opět poděkovat hře Eurojackpot, je to totiž právě ona, která jednomu z našich spoluobčanů nadělila vůbec nejvyšší výhru historie. Stalo se tak v květnu 2015, správná čísla na tiketu zaškrtl muž z Pardubického kraje a díky tomu získal neuvěřitelných 2,47 miliardy korun. Zajímavostí je, že si do Prahy přijel pro peníze vlakem.
 

4. Štědré Euromiliony

Za zmínku ale stojí i loterie Euromiliony. Ta přinesla celkem sedm milionových výherců, kterým průměrně vyplatila 45,9 milionu korun.
 

5. Stále milovanější losy

Když se zeptáte přímo prodejců, řeknou vám, že stírací losy jsou rok od roku populárnější. Aby ne, když se na ně opravdu vyhrává. Díky losům od Sazky žije v ČR 210 milionářů, kteří si průměrně odnášejí zhruba 2,5 milionu korun.
 

6. První milionář

Vůbec první, tehdy ještě československý milionář vznikl v prvním tahu Sportky v sedmém týdnu roku 1991 a vyhrál 2 094 423 Kč. Bylo to hned první týden po zrušení omezení výše hlavní výhry ve Sportce. Pokud jste si vsadili do šestého týdne stejného roku, byla hlavní cena zastropována částkou 500 000 Kč.
 

7. Klikař s pořadím 3 000.

Kdyby se u nás stejně jako v Americe rozdávaly obří šeky, šťastlivec, který by na něm měl nápis „3 000. loterní milionář“, by pocházel z Šance milion oblíbené loterie Šťastných 10. A už teď je jasné, že pouhých deset kaček, které mu nebylo líto dát do této doplňkovky, budou nejlépe investované peníze jeho života. V sobotu, 25. července za ně získal rovný 1 milion korun.
 

8. Nejštědřejší rok

Od roku 1991, kdy si v Sazce vedou statistiky, byl na počet milionářů rekordním rok 2018. Tehdy jich v České republice vzniklo rovných 283 s tím, že s 210 zářezy za pažbě se opět podílela Sportka se Šancí. Nejskoupější byl naopak rok 1991, kdy v u nás přibylo „jen“ 54 nových milionářů.
 

9. Co se stane letos?

V letošním roce máme zatím celkem 90 nových majitelů sedmimístných cifer. Dobrá zpráva ale je, že ať hrajete kteroukoliv hru od Sazky, tak pokud se z vás stane loterní milionář, odnesete si průměrně 8,9 milionu korun.

Vsadíte tedy spíš na Sportku, která má nejvyšší počet milionářů, anebo půjdete do Eurojackpotu, abyste brali skutečný balík? Ať tak, nebo tak, pro tikety už nějakou dobu nikam nemusíte, seženete je totiž pohodlně na pár kliknutí přes internet.

Sportku, ve které se dneska večer hraje o 93,1 milionu, si vsadíte na tomto odkazu, pro Eurojackpot, jenž se vyšplhal na 2,019 miliardy, klikněte pro změnu sem.

Přejeme hodně štěstí!

Přečtěte si také