SAZKA reportér: Peníze ze Sportky zaplatí Davidovi vlastní výrobnu sýrů

O tom, že štěstí přeje připraveným, ví něco David Němeček, spolumajitel rodinné Sýrárny Kostelní Lhota. K sýrům se dostal už na střední škole, kde měli v rámci výuky kurz jejich výroby. A tak ho to chytlo, že má dnes nejen výrobnu a prodejnu v jednom, ale ještě se svými výrobky objíždí jeden farmářský trh za druhým.

Přečtěte si také: Výhra ze Sportky naplní misky opuštěným psům a kočkám


„Denně zpracujeme asi 200 litrů mléka a kromě sýrů nebo jogurtů vyrábíme také pomazánky, smetanu nebo uzené sýry,” vypočítává mladý muž. Zajímavostí je také skutečnost, že své výrobky udí v domácí udírně, kterou dostal od dědečka.
 

Poctivá práce je na chuti sýrů znát

„Děda je truhlář, a i když dělá hlavně umělecký nábytek, jednou jsem ho poprosil, jestli by neuměl vyrobit také udírnu. Uměl a moc dobře, takže mu ji teď splácíme v naturáliích,” usmívá se David.

O tom, jak by měla jeho živnost vypadat, měl jasno už předtím, než se do stavby výrobny pustil. „Nejdůležitější je pro nás poctivá práce a žádné kompromisy, co se kvality týče. A také dlouhodobě udržitelné ekologické zemědělství, což se do výsledné chuti promítá,” vypočítává podnikatel.

Vedle sýrárny se jeho rodina zabývá zemědělskou výrobou, kdy pěstují například obilí nebo další plodiny. „Přes rok jsme hodně času na poli, v zimě jsme se ale nudili, což byl jeden z důvodů, proč je dneska sýrárna na světě,” vtipkuje David.

Kromě prodejny v Kostelní Lhotě ve Středních Čechách pak jeho výrobky můžete ochutnat i na farmářských trzích. Třeba v Poděbradech, Nymburce anebo v Brandýse nad Labem.
 

Výhru by investoval do rodinného podnikání

Nemecek_David_600x400.jpg

Od své práce David nejčastěji relaxuje při sportu. „Vedle posilovny rád jezdím na motorce a mám také licenci na ultralehká letadla, takže létám s letadlem. Před nedávnem mě také chytlo herectví, zrovna za pár dní jdu natáčet jako komparzista,” popisuje široké spektrum svých koníčků mladý muž.

A  dodává, že si sem tam setře také los nebo si zahraje číselnou hru. „V rodině máme tradici, že si losy dáváme k narozeninám nebo pod stromeček, a já si občas vsadím Sportku,” říká David.

Kdyby v ní jednoho dne trefil Superjackpot a přišel by si na pár desítek milionů, jako první by splatil úvěr na sýrárnu. „Zbytek peněz bych investoval do naší rostlinné výroby. Nejspíš bych nakoupil pozemky, které je potřeba ochránit proti zástavbě,” uzavírá povídání sýrař David Němeček.

Máte také skvělý nápad na vlastní podnikání, ale chybí vám potřebné finance nebo odvaha vzít si úvěr od banky? S tím může pomoci i výhra ze Sportky. Tiket na příští slosování získáte na tomto odkazu.

Přečtěte si také