SAZKA reportér: Student Marek ochutná za výhru ve Sportce půlku světa

Marka zajímalo vaření už odmalička, a tak pro něj byla volba střední školy zcela jasná. „V současnosti jsem ve třetím ročníku na hotelové škole, a i když mě samozřejmě zajímá také hotelový provoz nebo marketing, mojí srdcovou záležitostí je hlavně všechno kolem kuchyně,” začíná povídání Marek.

Přečtěte si také: Vsadil za minutu dvanáct a vyhrál 30 milionů


Nejen díky škole se už podíval do celé řady provozů. „Vařil jsem například na českých horách, což bylo hodně náročné, hodně mi to ale pak pomohlo ve škole. Naučil jsem se třeba mnohem rychleji krájet,” shrnuje Marek hlavní důvod, proč si myslí, že je praxe pro každého studenta gastronomie nepostradatelná.
 

Jeho vzorem je Pohlreich i Ramsay

I proto už brzy vyrazí na pětiměsíční stáž do Irska. „Z cesty jsem samozřejmě trochu nervózní, ale ještě víc se těším,” usmívá se mladý kuchař. Ten mezi své vzory řadí jak „českého šéfa” Zdeňka Pohlreicha, tak i jeho britský předobraz, šéfkuchaře Gordona Ramsayho.

Co se jednotlivých národních kuchyní týče, nejvíc zná samozřejmě tu naši, českou. Díky studijním blokům ve škole měl ale možnost trochu víc prozkoumat třeba asijskou, francouzskou nebo italskou kuchyni. A právě posledně jmenovaná patří k jeho vůbec nejoblíbenějším.

„Nejradši vařím penne al’arrabiata. Jde o úplně jednoduchý recept na těstoviny s rajčatovou omáčkou, kam se dávají v podstatě jen tři ingredience. Když se ale všechno povede, jak má, jde o jedno z nejlepších jídel, co znám,” popisuje Marek.
 

Výhru by procestoval

Benes_Marek_600x400.jpg

Právě Itálie, odkud tento recept pochází, by byla první zemí, kam by zamířil, kdyby vyhrál pár milionů. „Zatím studuji, takže po vlastním bydlení ještě netoužím. Co bych ale opravdu chtěl, je cestovat a přitom ochutnávat různá lokální jídla. Láká mě hlavně jih Evropy, vedle Itálie je to třeba také Španělsko,” zasní se student.

Tomu, aby se jeho sny mohly stát skutečností, jde osmnáctiletý muž směle naproti. „Domů si sem tam koupíme jak tiket do loterie, tak i stírací los. Nejradši máme asi Zlatou rybku, protože na ni skoro vždycky vyhrajeme,” říká Marek Beneš. „Většinou je to pár korun nebo stokorun, i tak to ale pokaždé potěší,” uzavírá s úsměvem své povídání.
 

Luxusní dovolenou může přinést Zlatá rybka

Cestování patří mezi nejčastější sny, které máme. Někoho láká Karibik, jiné zase luxusní dřevěná horská chata nedaleko neposkvrněného prašanu. A jiný by zase chtěl třeba projet Asii a poznávat jak místní kulturu, tak právě i kuchyni.

Nejen pohádkovou dovolenou, ale třeba i nové auto nebo spoustu peněz vám může přinést právě los Zlatá rybka. Ten se před nedávnem přestěhoval také na internet, a tak si od této kouzelné rybičky můžete nechat splnit třeba všechna tři přání doslova kdykoliv a kdekoliv. Zlatou rybku i další eLosy od Sazky najdete na tomto odkazu.

Přečtěte si také