Proč sázíme? Ne vždy to je kvůli výhře

Pravidelně sází každý čtvrtý Čech. A to i přesto, že si uvědomujeme, že pravděpodobně nevyhrajeme. Proč lidé utrácí za něco, co patrně nemohou získat? Vysvětlil to americký psycholog.

Přečtěte si také: Loterní multimilionářka radí, co dělat, až trefíte balík v loterii


Máte rádi vzrušení? Představujete si často, co byste dělali, kdybyste vyhráli? Pak právě vy nesmíte pohlížet na loterii jako na promrhané peníze, pokud tedy ovšem nevyhrajete, ale jako na způsob odreagování.
 

Trefí vás spíš blesk?

Někdo škodolibě říká, že je větší šance, že do vás udeří blesk, než že vyhrajete hlavní výhru v loterii. Přesto miliony lidí po celém světě každý den přicházejí k loterijním terminálům, aby vsadily svá šťastná čísla.

A netrpělivě čekají, zda se na ně usměje štěstí. V drtivé většině se tak nestane, přesto se svého snu nevzdávají a ročně prohýří spoustu peněz.
 

Sázíme, protože chceme snít

I přesto, že šance na výhru není příliš vysoká, lidé sázejí rádi. Proč to dělají? Naše radost ze života není závislá jen na aktuální situaci, ale i na představách, co by mohlo být, kdybychom vyhráli – jel bych na dovolenou, koupil bych si dům, nové auto…

Podle amerického psychologa Marka Griffithse lidské tělo produkuje adrenalin a endorfiny, i když se hráčům v sázení zrovna nedaří. Naopak, čím déle série proher trvá, tím intenzivnější jsou pak hráčovy emoce, když se mu konečně zadaří.
 

Skvělý způsob odreagování

V této souvislosti lze na loterii pohlížet ne jako na promrhané peníze, pokud tedy nevyhrajeme, ale jako na způsob odreagování. Napovídají tomu i data, která vyplynula z jednoho amerického průzkumu mezi víc než pěti tisíci hráči. Na otázku, proč hrají, byly jedny z nejčastějších odpovědí důvody, že je to zábava a vzrušení. A netýká se to pocitů jen v případě vyhrávání.

Sázíte často a rádi, ale výhra v řádu desítek tisíc, nedejbože milionů se vám zatím vyhýbala? Nevzdávejte to! Užívejte si ten pocit radosti a kdo ví… Třeba se na vás už dneska večer usměje rovnou stomilionové štěstí - v Eurojackpotu se hraje o 878 milionů korun. Zajistěte si tiket do Sportky na tomto odkazu.

Přečtěte si také