Přes noc multimilionářem. Horník našel drahokamy za desítky milionů

Horník vydělal v přepočtu necelých 76 milionů korun, když tanzanskému ministerstvu drahých kamenů prodal dva kusy vzácného drahokamu tanzanitu, které vykutal na severu Tanzánie. „Dnes večer nás čeká velká oslava,“ radoval se šťastný nálezce.

Přečtěte si také: Na výchovu dvou dětí zůstala sama. Díky Sportce je teď z rozvedené maminky loterní milionářka


Dvaapadesátiletý horník Saninu Laizer vykopal dva kusy tanzanitu, který byl lidstvem objeven teprve koncem šedesátých let minulého století, a okamžitě se stal celosvětovým hitem ve špercích.
 

Minerály rekordní velikosti

Saniniu Laizer není žádný troškař, a tak se mu podařilo objevit doslova obří kusy tohoto minerálu. Jeden vážil 9,2 kg, druhý 5,8 kg, čímž jeho nálezy výrazně překonaly dosavadní rekord 3,3 kg. Z prodeje surových drahokamů šťastný nálezce utržil 3,4 miliony dolarů, tedy v přepočtu asi 76 milionů korun.

„Zítra bude velká party,“ řekl redaktorům BBC Laizer, který má čtyři ženy a více než 30 dětí. Novopečenému milionáři po telefonu pogratuloval i samotný tanzanský prezident John Magufuli, podle kterého nález dokládá bohatství země.

Laizer plánuje žít stejně jako doposud a nadále chovat krávy. V blízkosti svého bydliště v oblasti Manyara chce ale zbudovat obchodní centrum a školu, protože mnoho chudých dětí v jeho okolí nemá nyní přístup ke vzdělání.
 

Neobyčejný kámen

Tanzanit je modrý kámen s odlesky zelené, červené nebo fialové barvy. Nachází se pouze na velice malém území ve východoafrické Tanzánii, po které dostal i své pojmenování – jméno mu dala světoznámá šperkařská společnost Tiffany & Co.

Jde o jeden z nejvzácnějších drahých kamenů na světě, podle odhadů některých geologů mohou být všechny jeho ložiska kompletně vytěženy v nejbližších dvaceti letech. Jeho cena se odvíjí od jasnosti barvy, čím modřejší, tím dražší.

Soukromí horníci, mezi něž patří i Laizer, musejí mít k hledačství tanzanitu státní licenci, i přesto ale dochází k nelegální těžbě.

Nemusíte rubat půdu, abyste se stali milionáři. Někdy se vyplatí spolehnout se na štěstí – vsaďte si a uvidíte. V Eurojackpotu se aktuálně hraje o stovky milionů. Online tiket vyplníte na tomto odkazu

Autor fotografie: The Ministry of Tanzania.

Přečtěte si také