Poučte se z chyb a věřte svým snům. Nejbohatší muž planety má 5 rad, jak přijít k penězům

Majitel největšího e-shopu na světě, Američan Jeff Bezos se před nějakou dobou nechal slyšet, že je pro něj celý jeho život takovou výhrou v loterii. Největším jackpotem, který trefil, je pro něj společnost Amazon. K té se ale dokázal propracovat díky jiné výhře v loterii, a to je jeho rodina. Co Jeff Bezos radí ostatním, kteří chtějí stejně jako on zbohatnout?

Přečtěte si také: Milionářem z vlastního gauče. 7 důvodů, proč hrát loterie online


Tento dolarový miliardář tvrdí, že za svůj majetek vděčí kombinaci hned několika faktorů. Jednak byl ve správnou chvíli na správném místě, jednak ho potkalo spoustu štěstí, hlavně se ale nebál v klíčových okamžicích zariskovat.
 

1. Promyslete si plán

Dobře si rozmyslet, kam chcete dojít a jaké kroky vás k cíli dovedou, je podle amerického podnikatele základ. Cesta, kterou si vytyčíte, ale musí být zároveň reálná.

Pro představu řekněme, že umíte opravdu dobře opravovat auta a jste fanouškem elektromobility. Když si za cíl dáte porazit do pár let Teslu, nejspíš na tom přestanete pracovat dřív, než začnete. Pokud si ale vytyčíte stát se do roka nejlépe hodnocenou opravou ve vašem okolí, můžete každý den udělat něco pro to, aby se váš plán za dalších dvanáct měsíců naplnil.
 

2. Na trůn posaďte zákazníka

S každým dalším krokem, který se chystáte udělat, myslete vždycky jako první na své zákazníky. Stejně jako Jeff Bezos zkuste předvídat jejich přání a vždycky jim nabídnout něco navíc.

Pojďme si dát další příklad z místní opravny aut. Až k vám příště přijedou řidiči na přezutí, nabídněte jim při čekání kávu a po kompletní výměně pneumatik jim jako dárek věnujte třeba láhev vína. Z krátkodobého pohledu na tom možná pár korun proděláte. Vaše pozornost vám ale nejen vybuduje lepší vztah se zákazníky, kteří se rádi vrátí, hlavně vám ale zajistí spoustu kladných recenzí na internetu. A tedy i přihraje nové zákazníky.
 

3. Inovujte

Amazon začínal jako online obchod s knihami, dneska snad ale není nic, co byste na tomto e-shopu nesehnali. A nabídka se rozšiřuje každým dnem.

„Jediné, z čeho byste měli mít opravdu strach, je stagnace,” říká Jeff Bezos. „Cesta za úspěchem je lemována spoustou slepých uliček. Občas ale natrefíte na něco, co opravdu funguje. A co vám vydělá spoustu peněz.”
 

4. Učte se z neúspěchu, ale neopakujte chyby

„Pokud chcete uspět, nesmíte se bát dělat chyby,” je mantrou amerického multimiliardáře. Pokud se podíváme na jeho cestu k úspěchu, nelze nezmínit několik zaškobrtnutí, ze kterých se ale poučil. Třeba snahu porazit Google díky vyhledávači A9 nebo službou Amazon Aucitons konkurovat největšímu online dražiteli, portálu eBay.
 

5. Nebojte se riskovat

Jeff Bezos stál v roce 1994 před asi nejtěžším rozhodnutím svého života. Buď může dál pracovat v New Yorku na velmi dobře placeném místečku, nebo všechno opustit, přestěhovat se do Seattlu a začít si plnit svůj životní sen. Tehdy se rozhodl udělat krok do neznáma a z majitele malého obchůdku s knihami, který provozoval z garáže, se postupně vypracoval na nejbohatšího muže planety.

„Pokud budete dělat stále dokolečka jen věci, které znáte, za sebou necháte spoustu příležitostí, které vám můžou přinést miliony,” zní další z mouder Jeffa Bezose.
 

Staňte se miliardářem přes noc

Mít plán, nebát se riskovat a důsledně si za ním jít. To je ve zkratce strategie, která přihrála tomuto americkému podnikateli miliardy dolarů. Ať už ale plánujete nejlepší opravnu aut ve městě nebo třeba cukrárnu s nejbáječnější vanilkovou zmrzlinou, cesta k vašemu snu vám zabere aspoň několik měsíců.

My pro vás máme jeden způsob, jak můžete zbohatnout přes noc. Je jím příští slosování Eurojackpotu, ve kterém můžete trefit 2,447 miliardy korun. A když si navíc koupíte tiket online a vyjde to, budete moct říkat, že jste se stali miliardáři ze svého gauče.

Klikněte si pro online tiket na tento odkaz.

Autor úvodní fotografie: Steve Jurvetson, Flickr.

Přečtěte si také