Pořádný balík za hraní na počítači? Tihle 3 hráči si vydělali stovky milionů

Není to tak dlouho, co se hraní videoher, tedy esportu všichni smáli. Teď zažívá rekordní období. Jen loni si hráči na turnajích rozdělili 215 milionů dolarů, 4,8 miliardy korun. Kdo patří ke špičce?

Andreas Højsleth



Hra: Counter-Strike: Global Offensive
Výše výher: 1,7 milionu dolarů
Země původu: Dánsko
Věk: 24 let


Dánsko je země videohrám zaslíbená, což dokazuje i Andreas Højslth. Počítače a hraní her ho bavily už odmalička, svůj směr ale našel Andreas, jehož fanoušci znají pod přezdívkou Xyp9x, až v momentě, kdy se shlédl ve střílečce Counter-Strike: Global Offensive.
 

Přečtěte si také: Loterie můžete hrát i online. 7 důvodů, proč sázet přes internet


Protože mu to šlo víc než dobře, stal se členem týmu Astralis, který je v této videohře považován za vůbec nejlepší na světě. Andreas pak s Astralis vyhrál celkem čtyři světové šampionáty. Hraní počítačových her vydělalo tomuhle čtyřiadvacetiletému Dánovi celkem 1,7 milionu dolarů, v přepočtu bez pár drobných 38 milionů korun.
 

Anatham Phan



Hra: Dota 2
Výše výher: 6 milionů dolarů
Země původu: Austrálie
Věk: 20 let


Rodák z australského Melbourne si oblíbil válečnou strategickou hru Dota 6 a už velmi záhy se stal nejlepším hráčem svého kontinentu. V šestnácti letech tak udělal velké rozhodnutí a přestěhoval se do Šanghaje, kde zářil po boku nejlepších čínských borců. Tu pravou slávu ale Anathamovi přinesl až evropský tým OG.

S vyhranými bezmála 6 miliony dolarů (134 milionů korun) je mladík s přezdívkou ana nejen nejlepším profesionálním hráčem Austrálie, ale také nejlepším hráčem mimo Evropu.
 

Johan Sundstein



Hra: Dota 2
Výše výher: 6,9 milionu dolarů
Země původu: Dánsko
Věk: 26 let


V hráčské komunitě neřekne Johanovi nikdo jinak, než N0tail. Proslavila ho Dota 2, ve které vyhrál světový pohár The International jak v roce 2018, tak i v roce 2019. Jeho otcem je bývalý premiér Faerských ostrovů Jógvan Sundstein, novinářům o N0tailovi ale víc prozradila jeho matka Vivian.

Do počítačových her byl prý zblázněný v podstatě od okamžiku, kdy začal mluvit. Na herní konzoli Gameboy začal hrát ve dvou a od té doby prý snil o tom, že se stane profesionálním hráčem esportu. Aby mohl jít svému cíli naproti, odešel z gymnázia už v prvním roce, kdy do něj nastoupil.

Jeho rodiče asi tehdy lomili rukama, ale netrvalo to dlouho. Poté, co hrál za několik respektovaných týmů, si vytvořil svůj vlastní s názvem OG a do dnešního dne si díky počítači přišel na nedostižných 6,9 milionu dolarů, tedy v přepočtu přes 154 milionů korun.
 

O miliony se hraje i v Česku


Nejen ve světě, i u nás si profíci ve videohrách můžou přijít na královské honoráře. V nové Sazka eLEGAUE, která startuje právě v těchto dnech, si hráči rozdělí rekordní 2 miliony korun. Jde o turnaj, který je určený pro české a slovenské hráče, a to jak pro profesionály, tak i amatéry. Pro ty jsou nachystány utkání ve hrách Counter-Strike: Global Offensive a Dota 2.

Jak je z názvu patrné, generálním partnerem turnaje je společnost Sazka. „Naší snahou je přispět k celkovému rozvoji a rozšíření povědomí o esportu v České republice. Tato oblast urazila od svého počátku velký kus cesty, důkazem toho je i diskuse nad začleněním esportu do programu olympijských her. U nás se zatím této zábavě nevěnuje tolik pozornosti jako tradičnímu sportu, a nejen to bychom rádi změnili. Sazka eLEAGUE je jen začátek,” říká Jan Horyna, ředitel divize iGaming Sazky.

V rámci Sazka eLEAGUE se fanoušci na webových stránkách www.sazkaeleague.cz můžou těšit na přímé přenosy ze zápasů, ale i na rozhovory s hráči, novinky, zpravodajství, analýzy nebo profily jednotlivých týmů.

Přečtěte si také