Podívejte se do nejdražších škol ve světě i u nás

Studují na nich budoucí králové i politici a potkat se v nich můžete třeba i s dětmi českých celebrit. Na nejlepších školách u nás i ve světě se učí i několik jazyků zároveň a kromě samotné látky, která připraví na nejprestižnější univerzity, je tu i velmi bohatý mimoškolní program.
 

Přečtěte si také: Za 22 milionů z Eurojackpotu si Moravan postaví bydlení snů

Vlastní zimní hala i wellness centrum, odpolední kurzy malířství nebo jachtingu či jízdy na koni. I to si mohou plnými doušky užívat studenti a žáci na nejlepších školách ve světě i u nás. Pokud sem ale své dítko budete chtít dát, musíte sáhnout pořádně hluboko do kapsy - školné v některých případech vyjde na miliony.
 

Institut Le Rosey

LeRosey_600x500-(1).jpg


Úplným vrcholem, co se vzdělání týče, je Institut Le Rosey. Založen byl roku 1888 a jde o nejstarší a největší internátní školu ve Švýcarsku. Studovali tu třeba belgický král Albert II., monacký princ Rainier III. nebo rodina Rotchildova a nachází se u jezera Léman. 
 

LeRosey_zima_600x500.jpg


V areálu nechybí vodní park, luxusní wellness zóna, jezdecká dráha nebo zimní stadion. Studenti tu čas tráví od jara do podzimu, v zimě se pak stěhují do horských chat vyhlášeného alpského střediska Gstaad. I školné je tu ale skutečně prestižní: za společnost princů se platí 125 000 švýcarských franků ročně, tedy 2,8 milionů korun.
 

Eton College

Eton_600x500.jpg


Pokud je snem vašeho dítěte stát se britským ministerským předsedou, nejlepší volbou je Eton College. Školné vás tu sice vyjde na 32 067 liber ročně (asi 920 tisíc korun), splnění snu vašeho synka je ale na dosah. Na Eton College studovalo hned 19 žáků, kteří se později stali premiéry Velké Británie. 
 

Eton1_600x500.jpg


Vedle nich jste tu svého času mohli potkat i s duchovním otcem Jamese Bonda Iana Fleminga, George Orwella a školu absolvovali i princové Harry a William. Studuje se tu od třinácti do osmnácti, škola je výhradně pro chlapce a krom výuky je tu možnost navštěvovat lekce šermu, veslování, výtvarného umění nebo divadla.
 

Open Gate

OpenGate1_600x500.jpg


Bezkonkurenčně nejdražší školou u nás je Open Gate, kterou ve středočeských Babicích nedaleko Říčan zbudoval nejbohatší Čech Petr Kellner. Studovat ji lze už od základní školy, známé je ale především gymnázium. Jde o internátní instituci, a tak tu většina žáků také bydlí. Samozřejmostí jsou školní uniformy i velký důraz na výuku jazyků. 
 

OpenGate_600x500.jpg


Po škole se mohou studenti věnovat zájmovým kroužkům. Nechybí třeba kickbox, hra na piáno, divadlo nebo kurzy fotografování či vaření. Školné ale něco stojí: v základní škole zaplatíte 180 tisíc za rok, na gymnáziu už je to 236 tisíc a pokud tu chcete dítko i ubytovat, připravte si 470 tisíc ročně. 

Dali jsme vám tip, kde by váš potomek mohl studovat? Jestli na horentní částky, které padnou za školné, nemáte, není nic jednoduššího než si vsadit. Třeba tiket Eurojackpotu pořídíte i online na tomto odkazu.

Přečtěte si také