Oscaři: z události za pět dolarů se stal miliardový byznys

I když má soška hodnotu pár tisíc korun, každoročně poblázní celý svět. Prestižní ocenění totiž rázem zvedne cenu umělce o miliony. Tady je pár zajímavostí o ceremoniálu a o sošce samotné.

Přečtěte si také: Vymyslel, jak získat jackpot, a vyhrál už čtrnáctkrát


Píše se rok 1929. V květnu se schází asi dvě stě lidí od filmu a předávají si první sošky. Tehdy jen v pěti kategoriích. Zatleskají si, navečeří se a jdou domů. Vstupné na tuto „slávu“ bylo celých pět dolarů.

Pro srovnání, v 90. letech slavnostní ceremoniál sledovalo v televizi rekordních padesát milionů lidí.

Dostat se přímo na ceremoniál je dost složité a drahé, za sedadlo zaplatíte i dvacet tisíc korun. Celá ta sláva pořadatele vyjde na víc než dvě miliardy korun.

Kde se vlastně vzalo označení Oscar? Jedná se o přezdívku sošky. Na to, jak vznikla, existují hned tři teorie. Nejčastěji se uvádí, že sekretářka akademie Margaret Herricková jednou zavtipkovala, že soška vypadá přesně jako její strýček Oscar. A bylo… Oficiálně se totiž akce nazývá Cena Akademie za zásluhy.

Soška měří asi 35 centimetrů, váží skoro čtyři kila. Oscar je rytíř, který stojí na cívce filmového pásu a v ruce drží meč. A skutečně má reálnou předlohu, je jí mexický herec a režisér Emilio Fernandez. Posuďte sami.
 
inp_600x500.jpg

I když vypadá jako zlatá, je jen pozlacená. Vyrábí se ze slitiny kovů, pokrývá se stříbrem a také zlatem. Během války se ale sošky vylévaly ze sádry, později byly umělcům vyměněny za kovové.

Většina umělců svou cenu střeží jako oko v hlavě, říká se ale, že někteří ji poměrně brzy ztratili, mezi nimi údajně i Angelina Jolie.

Jestli byste chtěli vidět Oscary na vlastní oči a na účtě vám na výlet nezbývá pár desítek tisíc, zkuste poškádlit své štěstí a vsadit si. Eurojackpot najdete na internetu na tomto odkazu. A protože se tu většinou hraje o miliardy, pokud vyhrajete, výletu na nejprestižnější filmovou událost světa si na svém běžném účtu ani nevšimnete.

Autoři fotografie: Rd.com, Pinterest

Přečtěte si také