OLED displeje a podpora 5G sítí. Všechno, co se ví (nebo aspoň tuší) o nových iPhonech

Ač Apple tradičně nové telefony představoval v září, letos už před nějakou dobou oznámil, že se jejich uvedení o pár týdnů zpozdí. Bloggeři i technologičtí novináři, kteří dění kolem firmy ze Silicon Valley sledují, mají ale v kapse celou řadu detailů, které se už podařilo zjistit.

Přečtěte si také: Odemykání auta a opisování od Androidu. Apple představil iOS 14


Celkem čtyři nové modely, z nichž se některé začnou prodávat až v druhé polovině listopadu. Tak dlouho se na nové iPhony čekat nikdy nemuselo, podle všeho to ale vypadá, že se letos trpělivost vyplatí. Nové smartphony by měly být rychlejší, o dost líp fotit a budou podporovat 5G. Tady je 7 informací, které jsou už skoro jisté.
 

1. Jméno

Když před lety Apple přeskočil iPhone 9 a místo toho nový telefon pojmenoval iPhone X, mnoho novinářů z toho mělo zamotanou hlavu. Jinak je ale firma názvech poměrně konzistentní, a tak se podle všechno můžeme těšit na iPhone 12.
 

2. Rekordní počet modelů

Apple většinou představuje tři nové modely, pro rok 2020 si ale podle všeho nachystal rovnou čtyři kousky. „Nejobyčejnější“ iPhone 12 bude mít úhlopříčku 5,4 palce a iPhone 12 Max se pochlubí 6,1 palci.

Vlajkové lodi budou letos dvě. iPhone 12 Pro dostane displej o velikosti 6,1 palce a největší model iPhone 12 Pro Max se bude pyšnit úhlopříčkou 6,7 palce. A to je vlastně dobrá zpráva - pokud jste v minulosti chtěli nejvýkonnější přístroj, ale nechtěli jste vypadat, jako když místo telefonu používáte tablet, měli jste smůlu.
 

3. (Trochu míň) astronomické ceny

Že si umí firma nakousnutého jablka nechat zaplatit a že na to její zákazníci slyší, je obecně známá věc. Podle leakera Joe Prossera se ale tentokrát Apple trochu smiloval a aspoň u některých modelů cena klesne. Startovat by měla na 649 dolarech (proti loňským 699 dolarům) a nejdražší iPhone 12 Pro Max si pak američtí zákazníci v základu pořídí za 1 099 dolarů, což je stejná cena jako loňského nejvyššího modelu. I proto lze doufat, že by nejlevnější model mohl být u nás dostupný pod 20 tisíc korun.
 

4. Pod stromečkem nejspíš nebude


S posunutým datem představení, a tedy i s odloženým začátkem prodeje lze nyní jen spekulovat, jestli se i do naší malé zemičky nové iPhony dostanou ještě před Vánoci. Některé téměř určitě ne.

Když totiž Apple představoval nové smartphony v půlce září, k nám se reálně dostaly až někdy v půlce listopadu. Nyní by podle leakerů měly být odhaleny v týdnu od 12. října, Pro modely bude ale v USA možné objednat až na konci listopadu. Takže pokud máte někoho hodně rádi a chcete mu koupit dárek za víc než 30 tisíc, budete nejspíš muset přepnout na oslavy čínského nového roku.
 

5. Návrat ke klasice

Nelíbily se vám zakulacené hrany iPhonu 11? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Apple by se podle všeho měl vrátit k legendárnímu designu iPhonu 5 (a který už nyní mají iPady Pro). Zadní strana Pro modelů bude mít opět tři senzory fotoaparátu, levnějším modelům zůstanou dva.

Spekuluje se také o zmenšení selfie kamery a tedy i zmenšení obřího notche na displeji, který je už nějakou dobu všem pro smích, stejně jako o hliníkovém rámu u levnějších modelů, případně o ocelovém ve verzích Pro.
 

6. 5G pro všechny?

Že budou iPhony 12 podporovat sítě páté generace, je v podstatě už tutovka. Nyní se jen neví, jestli dostanou 5G všechny modely, anebo jen ty s označením Pro.
 

7. OLED i LIDAR

Změny na nás nečekají jen zvenku, ale i pod kapotou. Všechny nové iPhony by měly mít místo dneska už celkem zastaralých LCD displejů technologii OLED. Kromě věrnějšího zobrazení barev, vyššího kontrastu a skutečné černé má OLED také nižší výkon, a tudíž bude přívětivější k baterii.

K výdrži smartphonů by měl být kamarádštější také čip A14 Bionic, který si Apple vyvinul a od něhož se rovněž očekává vyšší výkon. Oba Pro modely pak budou vybaveny LIDAR senzorem pro lepší orientaci v prostoru. Vylepšení tak lze očekávat jak u fotoaparátu, tak hlavně ve využívání rozšířené reality.
 

Nenechte se omezovat operátorem ani cenami

Rozšířená realita, ale také nové aplikace a hry se skvělou grafikou, případně sledování filmů a seriálů. Všechny tyhle věci, které děláme tak rádi, spotřebovávají spoustu dat a je přitom jedno, jestli uvedené činnosti budete dělat na nových iPhonech nebo jakémkoliv jiném smartphonu.

Když si do konce září vyberete pro volání, smskování a datování SAZKAmobil a zvolíte jeden ze Štastných tarifů 399 a 499, získáte dvojnásobné množství dat, v základu tak budete mít rovnou 10 GB.

V současné době ale běží ještě druhá akční nabídka. Pokud přejdete se svým číslem k SAZKAmobilu a aktivujete si jeden ze Štastných tarifů 299, 399 nebo 499, každý měsíc vám až do konce roku dáme první dokup dat zdarma, to znamená až dalších 5 GB. Více informací o největším virtuálním operátorovi i výhodných tarifech získáte na tomto odkazu.

Zdroje: The Verge, Mac Rummors, ZD Net. Autoři fotografií: The Verge, YouTube.

Přečtěte si také