Neznámý kupec vydražil nejdražší auto všech dob. Stálo přes miliardu

Ferrari 250 Gran Turismo z trůnu nejdražších aut všech dob sesadilo Ferrari 250 Berlinetta, které se v roce 2014 vydražilo za necelých 861 milionů korun. 
 

Přečtěte si také: Nejdražší srub na světě je na prodej

Pořadatelé dražby, která se před pár týdny konala v síni Sothesby`s ve městě Monterey v Kalifornii, věděli, že se ten den bude dražit skutečný klenot. V nabídce totiž měli závoďák Ferrari 250 Gran Turismo z roku 1962. 

Závoďák v sérii pouhých 36 kusů

Těchto vozů bylo vyrobeno jen šestatřicet kusů. Ten, který je nyní králem mezi nejdražšími auty světa, vyjel z továrny jako třetí v pořadí. Jeho cenu jistě zvýšilo i to, že vyhrál nejeden závod a zahrál si dokonce i v reklamě.

Díky věhlasu tohoto automobilu dražitelé předpokládali, že by se tento rudý krasavec mohl vyšplhat na velmi slušnou částku. Že to bude 48,4 milionů dolarů (asi 1,1 miliardy korun), ale skutečně nečekali.

Ferrari 250 GTO z roku 1962, které dal do aukce jeden z bývalých šéfů Microsoftu Gregg Whitten, je mezi sběrateli luxusních veteránů považováno za zlatý grál. Krátce nato, co se dostal na závodní okruhy, vyhrál závoďák prestižní šampionát GT Championship v Itálii. 

Mezi lety 1962 a 1965 má pak na svém kontě dalších patnáct vítězství. V té době ho mimo jiné řídil také Phil Hill, závodník, pyšnící se titulem prvního amerického šampiona Formule 1.
 

Ferrari je i po skoro 60 letech na silnicích stále pojízdné

Kromě závodních úspěchů má vůz za sebou i kariéru v reklamním průmyslu. Do televizního spotu si ho totiž vybral návrhář Gianni Bulgari, aby mu pomohl zpropagovat jeho luxusní náramkové hodinky. 

Poté, co Ferrari 250 GTO ukončilo svoji závodní kariéru, prošlo rukama celé řady sběratelů. Jak už bylo řečeno výše, tím posledním byl bývalý šéf Microsoftu Gregg Whitten. Ten svého červeného krasavce úspěšně přihlašoval do jednoho závodu veteránů za druhým. 

I proto asi nepřekvapí, že všechny vozy z této série, které jsou dosud pohromadě, jsou stále pojízdné.

Jste také sběratelem tělem i duší a vůbec by vám nevadilo, kdybyste měli v garáži podobný kousek? Jestli na kontě pár miliard zrovna nemáte, jedno řešení bychom pro vás měli - vyhrát v Eurojackpotu, kde se hlavní výhra téměř neustále drží přes miliardu korun. Vsadit si navíc můžete po internetu na tomto odkazu.

Přečtěte si také