Netradiční loterie ve Francii. Výherkyně si odnesla obraz od Picassa za miliony

Netradiční loterii, kde byl hlavní výhrou obraz nejslavnějšího španělského malíře, uspořádala pařížská aukční síň. Za jeden tiket v hodnotě 100 eur výherce získal obraz Zátiší, který Picasso namaloval v roce 1921. Organizátoři prodali přes 51 tisíc losů. Vybrané peníze následně putovaly na dobrou věc. 

Přečtěte si také: Loterní milionářka radí, co dělat, až trefíte balík v loterii


Olejomalbu s názvem Zátiší měl šanci si doma na zeď pověsit každý, kdo si koupil los. Netradiční loterii uspořádala aukční síň Christie’s v Paříži, která jako hlavní výhru nabídla obraz Pabla Picassa v hodnotě až 3 milionů eur, tedy 79,7 milionu korun.

Losování probíhalo elektronicky na konci května. Šťastnou výherkyní se stala Italka Claudia Borgognová, která tiket dostala jako dárek. „Claudia vyhrála tento mimořádný obraz, který má hodnotu několik milionů eur, tudíž je z ní milionářka,“ uvedla pořadatelka loterie Péri Cochinová.
 

Na vodu do Afriky

Jeden tiket do loterie se prodával za 100 eur (asi 2 650 korun) a organizátoři jich prodali přes 51 tisíc kusů. Vybrali tak přes pět milionů eur. Peníze však nezůstaly v pařížské aukční síni, ale většinu z nich obdržela organizace CARE, která pomáhá s dodávkami vody pro chudé vesničany v afrických zemích včetně Kamerunu a Madagaskaru.

Obraz do loterie věnoval monacký miliardář David Nahmad. Ten patří k jednomu z nejvýznamnějších sběratelů díla Pabla Picassa na světě. Podobný projekt se uskutečnil už v roce 2013, přičemž Picassovu kresbu tehdy losování přisoudilo pětadvacetiletému Američanovi zaměstnanému ve firmě na výrobu protipožárních hlásičů.
 

Absint a stůl

Obraz, který byl ve hře tentokrát, byl nejmenším z Nahmadovy sbírky čítající asi tři sta Picassových děl. Na plátně o rozměrech 23 x 46 centimetrů je abstraktním způsobem ztvárněn stůl s novinami a sklenkou absintu.

Picasso obraz vytvořil v červnu 1921, několik měsíců před svými čtyřicátými narozeninami a krátce poté, co mu jeho první manželka Olga porodila syna Paula. „Picassovi by se takováto iniciativa moc líbila, protože to byl člověk, který se hodně zajímal o humanitární a sociální úsilí,“ poznamenala Cochinová.
 

Harley Davidson nebo 75,2 milionu

Také Sazka zařazuje do svých loterií netradiční výhry. Kromě peněz si můžete zahrát třeba o Harley Davidson, luxusní apartmán v Chorvatsku anebo o 2 roky prázdnin, to znamená měsíční rentu 50 tisíc korun, kterou vám loterní společnost bude vyplácet následujících 24 měsíců. Přesně takhle lákavé ceny nabízí Český pátek od Eurojackpotu.

Anebo můžete zkusit své štěstí ve Sportce, kde tuto neděli trefil sázející z Plzně fantastických víc než 34 milionů korun. I tak je ale Superjackpot pořád pěkně naditý, už zítra se tak váš majetek může zvětšit o 75,2 milionu korun.

Ti, kdo nehrají, ale nevyhrají, proto s pořízením tiketu neotálejte a klikněte si pro něj online na tento odkaz.

Autor fotografie: Nachfolge Picasso.

Přečtěte si také