Nemáte v peněžence statisíce? Vzácné mince a bankovky v oběhu (II. díl)

Mince se stane zajímavou, pokud je ražena pro mincovní sady, v menším nákladu nebo na ní jsou specifické vady a do klasického oběhu se vůbec dostat neměly. Ani bankovky se čas od času neobejdou bez vady. Takové mohou v pěkném stavu dosahovat násobky svého nominálu. A po čem bychom měli v peněžence pátrat?

Přečtěte si také: Vzácná platidla v oběhu. Nemáte je v peněžence? (I. díl)


Z mincí je nejvzácnější padesátikorunová mince z roku 1993, desetikoruna s motivem milénia či špatně ražené třicetikoruna. Do oběhu se také dostala zkušební ražba hamburské mincovny s mírně pozměněným obrazem pod Katedrálou sv. Petra a Pavla v Brně, a to údajně v počtu méně než jeden tisíc kusů.
 

Africká dvoustovka

Ani bankovky se čas od času neobejdou bez vady. Nejvyhledávanější je chybotisk dvousetkoruny z roku 1993, u které došlo k záměně cívky. Namísto stříbrného ochranného proužku s textem Kč (respektive Kčs) byl na bankovku natištěn proužek Republique du Zaire. Předtím se tam totiž tiskly bankovky pro Afriku.

V roce 2017 se tato dvoustovka objevila na aukci hned dvakrát, na jaře se vydražila za cenu přes 300 tisíc korun. Podle numizmatiků se však v soukromých sbírkách nacházejí i takové, které jsou v perfektním stavu, a jejichž cena by se mohla vyšplhat i na 400 tisíc korun.
 

„Zmetci“ ze zahraničí

Sběrateli často vyhledávanou mezinárodní mincí s kazem je eurocent, který byl omylem vyražen na dvoucentové minci. Na její zadní straně je vyobrazena italská památka Mole Anonelliana, která tam však nemá být – jednocent na sobě měl mít hrad Castel del Monte. Hodnota mince může podle numizmatiků v aukcích dosahovat až 6 600 eur (v přepočtu 174 tisíc korun). V oběhu jich má být přibližně sedm tisíc kusů.

Chybě se nevyhnuly ani pamětní mince vydané k desátému výročí měnové unie. Při prvním ražení se přišlo na to, že hvězdy v mezikruží jsou příliš velké. V další várce už byly o něco menší. Do oběhu se dostaly obě varianty.
 

Přes noc milionářem?

Pokud budete mít štěstí a vzácnou minci či bankovku skutečně objevíte, milionářem přes noc se sice nestanete, ale aspoň si přijdete na pár stovek, možná i tisíců navíc. Nebo si je uschovejte a zhodnoťte za pár desítek let. V každém případě doporučujeme navštívit specializovaný obchod s numismatickým materiálem, kde vám poradí, zda se opravdu jedná o sběratelskou vzácnost či planý poplach.

A pokud jste žádné vzácné mince či bankovky v peněžence nenašli, nezoufejte. Můžete zkusit štěstí třeba ve Sportce. A protože Superjackpot naší nejoblíbenější loterie právě překonal magickou hranici 100 milionů korun, můžete si být jisti, že v případě výhry už nikdy žádné zvláštní mince nebo bankovky nebudete muset ve své peněžence hledat.

Klikněte si pro online tiket na tento odkaz.

Přečtěte si také