Nejšťastnější země světa: první je Finsko. Jak dopadlo Česko?

V novém vydání Světové zprávy o štěstí (World Happiness Report) se opět ukázalo, že nejspokojenější jsou obyvatelé zemí severní Evropy. První příčku letos už potřetí za sebou obsadilo Finsko. Česko se propracovalo do druhé desítky. 

Přečtěte si také: Radovali se z výhry 360 tisíc. Z částky, kterou skutečně vyhráli, dostali málem infarkt


Podle nejnovější Světové zprávy o štěstí, jež každoročně vydává OSN, se ukázalo, že zcela nejspokojenější se svým životem jsou obyvatelé zemí ze severní Evropy. V čele žebříčku stojí Finsko, na druhém místě se umístilo Dánsko, na dalších příčkách následovalo Dánsko a Norsko.

Na opačném konci žebříčku, tedy nejméně šťastných lidí v zemi, skončili obyvatelé Afghánistánu, Jižního Súdánu, Zimbabwe, Rwandy a Středoafrické republiky.

Zprávu na zakázku OSN každoročně připravuje Kolumbijská univerzita v New Yorku a jednotlivé země hodnotí na základě takzvaného indexu štěstí. Ten tvoří faktory jako například hrubý domácí produkt na obyvatele, délka života, korupce, dostupnost zdravotní péče, svoboda se rozhodovat, štědrost spoluobčanů či bezpečnost. Zpráva ale zdůrazňuje, že i když většina nejšťastnějších zemí patří také k nejbohatším, samotný příjem není tak důležitým faktorem štěstí jako osobní svoboda a podpora společnosti.
 

Recept na štěstí

Říká se, že sluneční svit výrazně přispívá k pocitu štěstí. V zimě v severských zemích zpoza mraků vyjde sluníčko jen na maximálně pár hodin, zbytek dne je tam úplná tma. Přesto patří k nejšťastnějším národům světa, a to i zimě. Jak to dělají?

Své umění popisují slovem hygge (vyslovuje se „hýke“), které velmi volně přeloženo znamená útulnost. Hygge se ovšem netýká jen zařizování interiérů, ale celého životního stylu. Je to způsob, jak obyčejným každodenním činnostem dodat příjemnou a radostnou atmosféru. Třeba tím, že zhasnete lampy a zapálíte svíčky, zastavíte se v drtivém koloběhu povinností, nalijete si šálek čaje nebo skleničku vína a těšíte se z každého takového momentu.
 

Jsou Češi šťastní?

Určitě vás zajímá, jak jsou na tom se štěstím Češi. Máme pro vás dobrou zprávu – Česko v posledních letech v žebříčku setrvale stoupá vzhůru. V roce 2016 bylo 27., předloni 21. a loni 20. V letošním pořadí se umístilo těsně za Německem a Spojenými státy, a to na 19. místě.

Jste šťastní? A byli byste ještě o něco šťastnější, kdybyste dneska večer vyhráli několik milionů? Od tiketu vás dělí jen pár kliknutí – jeho online podobu najdete na tomto odkazu.

Autor fotografie: PX Here.

Přečtěte si také