Nejdražší pozemek světa vypadá jako pizza. Na kolik přišel?

Bojoval za svůj domov do posledních sil. Nakonec ale jeho pětipatrový činžovní dům propadl městu a byl zbourán. Chybou ve smlouvě však David Hess získal zpátky malé trojúhelníkové území, které později prodal za docela dost peněz, což z něj udělalo nejdražší pozemek na světě.

Přečtěte si také: Loterní multimilionářka radí, co dělat, až vyhrajete balík ve Sportce


V roce 1910 město New York ve West Village vyvlastnilo a nechalo zbourat bezmála tři stovky budov s cílem rozšířit Sedmou avenue a prodloužit trasu podzemní dráhy. Došlo i na pětipatrový činžovní dům, který patřil jistému Davidovi Hessovi z Filadelfie. Bránil se zuby nehty, bojoval do posledních sil, ale v roce 1913 mu došly všechny argumenty a dům šel k zemi.
 

Chyba ve smlouvě

O rok později si ale David všiml, že v dokumentech, jenž určovaly, že dům náleží městu, je drobná chyba a že město při vyvlastnění zapomnělo na malé trojúhelníkové území. Jeho základna měří 65 centimetrů, obě ramena 70 centimetrů.

Zástupci Davida Hesse požádali, aby území připomínající velký dílek pizzy městu daroval. To ale David považoval za drzost, odmítl to, a na místo provokativně vložil mozaikovou dlaždici s nápisem „Hessův pozemek, který nikdy nebyl určen pro veřejné účely“.
 

Malé území za hodně peněz

V roce 1938 David přeci jen nejmenší pozemek na Manhattanu prodal, a to majitelům sousedního obchodu s doutníky Village Cigars. Za kolik? Přesně za tisíc dolarů. Tehdy to bylo hodně peněz, v dnešních relacích by to přibližně odpovídalo částce přes 18 tisíc dolarů, tedy skoro půl milionu korun. Přepočteno na plochu by tak metr čtvereční přišel na více než dva miliony korun.

Noví majitelé nechali dlaždici na místě jako zajímavost. A třebaže přes ni denně přecházejí chodci, zůstává zde dodnes jako memento a jako vztyčený prostředníček všem, kdo útočí buldozerem a demoliční koulí na soukromý majetek.

Na malém trojúhelníku byste si dům nepostavili. Pokud ale toužíte po koupi pozemku anebo vylepšení svého stávajícího bydlení, a váš bankovní účet zrovna nepřekypuje penězi, zkuste štěstí ve Sportce.
 

V mimořádce Sportky se hraje o Jarní prémii v hodnotě 1 milion

Už zítra se bude losovat mimořádka a kromě Superjackpotu ve výši 45,9 milionu korun se hraje také o velmi zajímavou prémii. Jeden sázející s plným tiketem na sto procent získá Jarní prémii v podobě voucheru na 1 000 000 Kč do Hornbachu. Za něj si může pořídit třeba novou střechu, ale také vířivku s milionem bublinek, luxusní terasu nebo parádní venkovní nábytek třeba na balkón.

Klikněte si pro plný tiket včetně Šance na tento odkaz.

Autor fotografie: Wikipedia.

Přečtěte si také