Nechtěl pracovat, a tak přelstil loterii. Miliony si teď užívá v tropickém ráji

Rumunský ekonom Stefan Mandel si jednoho dne řekl, že už nechce pracovat. Peníze na živobytí se rozhodl získat vyhráváním loterií. Vytvořil algoritmus, který jeho šance na výhru výrazně zvyšoval. To mu nakonec vydělalo několik milionů dolarů, které si dnes užívá na tropickém ostrově Vanuatu nedaleko Austrálie.

Přečtěte si také: Důchodci přišli na to, jak obelstít loterii. A vyhráli skoro 600 milionů


Mandel měl v někdejším komunistickém Rumunsku s výplatou v přepočtu necelých dvou tisíc korun problém uživit rodinu. Věděl, že ho nečeká zářná budoucnost, a tak se v šedesátých letech rozhodl zkusit štěstí v loterii. Jako velmi dobrý ekonom a matematik si uměl spočítat, jaká je pravděpodobnost výhry. Vytvořil algoritmus, který jeho šance výrazně zvyšoval – z jedna ku několika milionům na jedna ku několika tisícům.

Na základě analýzy vybral nejčastěji losovaná čísla a dal dohromady skupinu lidí, se kterou zainvestoval do nákupu pár tisícovek tiketů s vybranými kombinacemi čísel. I když to pořád byla sázka na nejistotu, na Mandela se usmálo štěstí, čísla trefil a vyhrál téměř 80 tisíc lei, což tehdy činilo asi čtyři sta tisíc korun.
 

Americký sen

Mandel si usmyslel, že loteriemi vydělá miliony. Dal dohromady tým investorů a také si koupil počítač. Ten byl velmi užitečným pomocníkem. Dříve musel několik tisíc sázenek po jedné vyplňovat ručně a při tom se snadno mohla udělat chyba.

Pak už jen stačilo vybrat tu správnou loterii s co nejvyšším jackpotem (tak, aby výherní částka byla vyšší než počáteční investice), vsadit tikety se všemi možnými kombinacemi čísel, vyhrát, vyplatit podíl investorům a užít si zbylé peníze. Mandel takto vyhrál celkem čtrnáctkrát.

Nejvyšší výhru získal v americké Virginia Lottery v roce 1992. Přišel si na 27 milionů dolarů (asi 586 milionů korun) a 135 tisíc menších výher. Desetitisíce tiketů se všemi možnými kombinacemi čísel mu pomáhalo vsadit pětatřicet kurýrů.
 

V hledáčku CIA

Mandelova neobvyklého štěstí si velmi brzy všimla loterijní komise. Okamžitě se rozjelo vyšetřování, jež trvalo následující čtyři roky. Ale ať už CIA či dalších třináct vyšetřujících úřadů hledalo, jak chtělo, nenašlo nic, co by Mandela usvědčovalo ze zločinu.

Pokud jste právě začali vytahovat peněženku a připravovat se na tu nejskvělejší výhru v životě, asi vás zklameme. Kombinací je dnes o mnoho více, než jich bylo v osmdesátých letech. Pravděpodobnost, že by se z vás stal bohatý šťastlivec v nejznámější české loterii Sportka, kde se losuje šest čísel ze 49 ve dvou tazích, je asi jedna ku čtrnácti milionům. Proto spíš než na matematiku vsaďte na štěstí.

Online tiket můžete vyplnit na tomto odkazu.

Přečtěte si také