Nechce se vám za hranice? Díky těmto aplikacím si léto v Česku opravdu užijete

Poznávejte krásy měst tak, jako by s vámi byl ten nejlepší průvodce, najděte si nejlepší okruhy ať už na kole, nebo pěšky, a když se náhodou teploty vyšplhají k třicítkám, objevte ta nejlepší místa na koupání. A když vám pak vyhládne, další apka vám poradí, kde se dobře najíst. Tyhle čtyři aplikace by vám zkrátka v telefonu určitě chybět neměly.

Seznam Mapy


Platformy: Android, iOS, WP
Cena: Zdarma
Hodnocení na Google Play: 4,7*


Kdybyste si měli nainstalovat jen jednu jedinou aplikaci pro vaše prázdniny v Česku se vším všudy, s Mapami od Seznamu chybu neuděláte. Nejen, že vycházejí z naší silné, víc než stoleté tradice turistiky a velmi propracovaných stezek, před nedávnem se ale také naučily být plnohodnotnou, chytrou navigací.

Výlet většinou začíná cestou autem nebo veřejnou dopravou a s Mapami si můžete být jisti, že se do cíle dostanete rychle a spolehlivě. Jízdní řády veřejné dopravy fungují bezchybně a k nim tu je hlasová navigace do auta, která reflektuje jak překážky na trase, tak i aktuální dopravní situaci.
 

Přečtěte si také: SM Štědré porce dat a volání v ceně. Proč právě teď přejít na tarify SAZKAmobilu


Široké možnosti se vám ale otevírají hlavně v cíli. Vybrat si můžete okruh jak pro pěší, tak i cyklistiku s tím, že si zvolíte její délku podle svého přání a Mapy vám hned vygenerují odpovídající okruh. Po něm vás pak budou nejen navigovat, ale upozorní vás také na zajímavé body na trase a rovnou vám o nich něco řeknou. Samozřejmostí je skutečnost, že si trasy můžete plánovat nebo ukládat, i fungování offline v případě špatného signálu.
 

DARUMAgo!


Platformy: Android, iOS
Cena: Zdarma (+ nákupy v aplikaci)
Hodnocení na Google Play: 3,5*


Zdlouhavé čtení papírových průvodců patří do minulého století a hledání informací o památkách v telefonu také velká zábava není. Pak je tu ale možnost, jak objevovat krásy naší země mnohem příjemnější formou. Jmenuje se DARUMAgo! a jedná se o audioprůvodce, který je dostupný pro víc než stovku českých měst i městeček, navíc v češtině, angličtině a němčině.

Informace dávali dohromady profesionální průvodci, historici a místní experti a kromě klasických letopočtů se můžete těšit na spoustu zajímavostí a pikantností. Tedy přesně na ty věci, které při klasických prohlídkách odlišují špatné od špičkových průvodců. Nechybí ale ani bohatá fotogalerie, tipy na výlety a zajímavá místa v okolí měst stejně jako navigace k daným objektům a fungování v offline režimu. Samotná apka je zdarma, jednotlivé průvodce si stáhnete za velmi slušnou cenu 25 Kč.
 

Swim Places - KdeSeKoupat


Platformy: Android, iOS, web
Cena: Zdarma
Hodnocení na Google Play: 3,8*


Dobrých míst na koupání není nikdy dost a ty nejlepší má ve své databázi aplikace Swim Places s podtitulem KdeSeKoupat. Na svědomí ji mají čeští specialisté na mapová řešení Mapotic a jde o jeden z jejich úplně prvních projektů.

Aplikace ukazuje všechna koupací místa, která jsou v rámci celého území České republiky. Můžete je filtrovat podle typu (např. řeky, lomy, pískovny, ale i bazény nebo aquaparky) a u každého koupaliště se dozvíte základní informace. Mezi ně patří, jestli se platí vstupné, jestli zaparkujete nebo zda je tu pro návštěvníky stánek s občerstvením. Součástí jsou také ne příliš početné recenze nebo možnost najít koupací místa podle aktuální polohy.
 

Gastromapa Lukáše Hejlíka


Platformy: Android, iOS, web
Cena: Zdarma
Hodnocení na Google Play: 4,1*


Kvalitu každého výletu určuje četnost a úroveň občerstvovacích bodů na trase, říká se. Až se tedy dostatečně vyprocházíte, vyjezdíte na kole, nachytříte s audioprůvodci a vykoupete, budete nejspíš hledat nějaké příjemné bistro, kavárnu nebo restauraci. A právě tady přichází na řadu Lukáš Hejlík, který není jenom moderátorem a hercem, má ale také pořádně mlsný jazýček.

Projekt Gastromapa původně začal na jeho blogu a sociálních sítích, kam Lukáš přidával svoje tipy na zajímavá místa. Nakonec z toho vznikla také kniha a samozřejmě mobilní aplikace, kde se ukrývá víc než tisícovka podniků po celé republice. Na tom by ještě nebylo nic tak objevného, protože je ale tento milovník slam poetry všechny navštívil, dozvíte se tu taky, co si dát, kdy zařízení navštívit nebo proč je podnik tolik oblíbený mezi místními.

Datujte od Aše po Bukovec

S těmito čtyřmi mobilními aplikacemi si zkrátka letošní prázdniny pořádně užijete. K tomu, abyste je mohli používat naplno, jsou ale zapotřebí data. Internet v mobilu pak není ani v nejmenším problém pro zákazníky SAZKAmobilu.

Předplacenku největšího virtuálního operátora u nás pořídíte až do konce července jen za polovic. Za 75 Kč ale i tak získáte úvodní kredit v hodnotě 150 Kč. Pokud si navíc k SAZKAmobilu přenesete své stávající telefonní číslo, získáte rovnou do začátku 1 GB dat jako dárek.
 

Zjistěte víc o předplacenkách SAZKAmobilu


Při každém doplnění kreditu za aspoň 300 Kč však můžete získat další 1 GB dat anebo třeba Levné volání a SMS od 1 Kč. Nemáte dat stále dost? Díky balíčkům kupujete 1 GB od 26 Kč. Předplacenku koupíte s poštovným zdarma pohodlně online na tomto odkazu.

Autor úvodní fotografie: Jimmy Conover, Unsplash.

Přečtěte si také