Na kontě mají miliardy. 3 nejbohatší královské rodiny Evropy

Snad každý sní o tom, že mu do klína spadne královské bohatství. Ženy by si pořídily drahé šperky a róby, muži zase stroje o síle několika stovek koní. Pro mnohé je to jen nedosažitelné přání, královské rodiny z celého světa však podobný život opravdu vedou. Které patří k těm nejbohatším?

1. Princ Hans Adam II. s rodinou


Bohatství: více než 4 miliardy eur

Lichtenštejnská knížecí rodina bydlí ve Vaduzu, jenž leží na pravém břehu Rýna. Symbolem města je Vaduzský zámek, postavený na skále nad obcí, a najdete tam mimo jiné také sídlo vlády, arcibiskupa a zemského sněmu.
 

Přečtěte si také: Nejslavnější mazlíčci světa vydělávají miliony (I. díl)


V současné době je hlavou státu kníže Hans Adam II. Ten se roku 1967 oženil s hraběnkou Marií Aglaë, která má české předky – narodila se v Praze, dětství prožila na zámku v Horažďovicích. Společně mají tři syny a jednu dceru.

K majetku královské rodiny patří soukromá banka LGT Bank, mnoho investičních fondů, objemný počet akcií na burze, půda v Rakousku a jiných státech, spousta paláců a dalších nemovitostí ve Vídni, ale také třeba hodnotná umělecká sbírka.
 

2. Princ Albert II. Monacký s rodinou


Bohatství: přibližně 1 miliarda eur

Albert II. Monacký je knížetem od roku 2005. Když mu roku 1982 v jeho 24 letech zemřela matka při autonehodě, stal se předsedou monackého Červeného kříže a místopředsedou Nadace Grace Kellyové.

Jeho manželkou, a tím i monackou kněžnou, se stala bývalá jihoafrická plavkyně Charlene Wittstocková. Sám Albert je velmi sportovně založený – několikrát se zúčastnil zimních olympijských her v jízdě na bobech.
Princ společně s rodinou jsou vlastníky velké části pozemků v monackém knížectví, prý je to až jedna čtvrtina rozlohy státu. Z jejich bohatství by se daly ještě vyzdvihnout paláce, umělecká díla, sběratelské předměty, jako je například sbírka veteránů, kterou sdílejí se společností Société des bains de mer resort a jiné.
 

3. Královna Alžběta II. s rodinou


Bohatství: přibližně 500 milionů eur

Na seznamu samozřejmě nemůže chybět ani britská královská rodina v čele s Alžbětou II., která na trůn usedla už v roce 1952. Současný vládnoucí rod pochází z Windsorské dynastie a panovník Spojeného království vládne mimo jiné také dalším šestnácti nezávislým státům označovaným jako Commonwealth Realm.

Alžběta II. se královnou stala ve svých 25 letech po smrti svého otce Jiřího VI. V září 2015 překonala v délce své vlády svoji praprababičku, britskou královnu a indickou císařovnu Viktorii, a stala se tak nejdéle vládnoucím panovníkem v anglických a britských dějinách. V roce 1947 se provdala za Philipa, vévodu z Edinburhu, se kterým má čtyři děti. V současnosti je také osminásobnou babičkou.

Do bohatství britské královské rodiny patří nemovitý majetek v Londýně, který mimo jiné pronajímají, umění a investice. Vedle již zmíněného majetku vlastní britská královská rodina nespočet paláců a hradů po celém Spojeném království, například hrad Balmoral nebo Sandringhamský palác.

Také byste si přáli mít miliardy jako nejbohatší královské rodiny? Víc než miliardu můžete mít, když si vsadíte na páteční Eurojackpot. Tiket si navíc můžete pořídit pohodlně online na tomto odkazu

Autoři fotografií: Flickr, hs-liechtenstein.cz, bussinesinsider.com, dw.com.

Přečtěte si také