Láká vás vesmír? První zájezd do kosmu proběhne už za pár týdnů

Elon Musk se nechal slyšet, že by loď nazvaná Starship měla poprvé odstartovat během jednoho nebo dvou měsíců. Podle plánu vystoupá do výšky 19 800 metrů nad Zemí a po testovacím letu se zase vrátí.

Přečtěte si také: Za 22 milionů z Eurojackpotu si Čech postaví bydlení snů


Starship (v překladu Hvězdná loď) má povrch z naleštěné nerezové oceli. Na výšku má padesát metrů, a doslova tak září. Elon Musk s ní má velké plány. Zhruba za půl roku by se měla dostat na oběžnou dráhu.
 

Raketa se do vesmíru podívá opakovaně


Finální nebeský superstroj bude na cestě pohánět šest motorů Raptor a kromě cestujících do vesmíru dopraví  až 150 tun materiálu. Jedna z největších předností rakety je, že na zpáteční cestě neshoří v atmosféře, ale lze ji využít opakovaně.

Tím výrazně padají náklady, a i to je důvodem, proč se tak vesmír pomalu otevírá soukromým zájemcům z řad cestovatelů. Na palubu by se jich mělo vejít kolem stovky. Obytné prostory mají mít kolem tisíce metrů krychlových, takže by na každého člověka připadalo asi deset metrů.
 

„Kvůli věcem, jako je Starship, ráno vstávám z postele.”


Podle Muska je nynější projekt nejinspirativnější věcí, na níž se kdy podílel. „Na světě jsou mnohé problémy, které jsou důležité a potřebujeme je vyřešit. Ale také potřebujeme věci, ze kterých jsme nadšení a kvůli kterým každé ráno vstáváme. Prozkoumávání vesmíru je taková věc,“ řekl Musk.

Boháč Musk už dříve pronesl, že by chtěl do vesmíru postupně dostat až milion lidí. Směrem k Marsu by se podle plánů měla raketa i s posádkou vydat v roce 2025. A neomezuje se zdaleka jen na tuto planetu.
 

Člověk má být meziplanetárním druhem


„Můžeme vytvořit základnu na Měsíci, cestovat i na jiná místa ve sluneční soustavě, třeba k Saturnu. Ale myslím, že to, na co se musíme skutečně soustředit, je samostatné město na Marsu,“ řekl Musk. A zopakoval, že člověk by se podle něj měl stát meziplanetárním druhem. Na Marsu počítá i s výrobou paliva pro zpáteční let.

První pasažér už má předplaceno. Měl by jím být japonský miliardář Yusaku Maezawa, který se netají svou oblibou v umění a extravaganci, a tak s sebou v rámci projektu #dearmoon vezme na palubu šest až osm zajímavých umělců, které vybere z přihlášených zájemců z celého světa. Palubní vstupenku jim samozřejmě zaplatí.
 

Cena letenky se odhaduje na 5 milionů


Ale pokud neoplýváte žádným uměleckým talentem, nezoufejte. Stačí jedna výhra v loterii a můžete si dovolenou ve vesmíru zaplatit ze svého, klidně pro celou rodinu anebo všechny kámoše. Letenka (nebo přesněji řečeno vesmírenka) má stát podle odhadů v přepočtu okolo pěti milionů korun. SpaceX zatím ale oficiální ceník nezveřejnil.

Pokud zítra trefíte hlavní výhru v Eurojackpotu, můžete vzít do vesmíru možná celé vaše městečko. V jackpotu se zrovna ukrývá 2,302 miliardy korun. Umíte si představit, co byste s tolika penězi udělali? Ať tak, nebo tak, online tiket pořídíte na tomto odkazu.

Autor fofografií: SpaceX.

Přečtěte si také