Kytara Kurta Cobaina se vydražila za rekordní částku. Kolik za ni nový majitel zaplatil?

Kytara Kurta Cobaina, amerického zpěváka a dvanáctého nejlepšího kytaristy všech dob, byla vydražena. Odhady říkaly, že by za ni zájemce mohl zaplatit až 1 milion dolarů, v přepočtu skoro 24 milionů. Nakonec to ale bylo mnohonásobně víc.

Přečtěte si také: Sázka na vlastní čísla ve Sportce vydělala seniorovi ze středních Čech přes 25 milionů


Kdyby existoval žebříček celebrit, jejichž tvář, případně citáty se nejčastěji objevují na stěnách pokojů a tričkách teenagerů napříč světovými státy, Kurt Cobain by se rozhodně dostal do první pětky. Frontman kapely Nirvana a idol několika generací patřil k nejlegendárnějším hudebníkům nejen své doby, ale celého 20. století.

Už za jeho života k němu vzhlížely statisíce očí. Tragická smrt v sedmadvaceti letech jeho ikoničnost jen umocnila a dodnes je vzorem nejen každého začínajícího hudebníka.
 

Kytara v aukci

Hudební magazín Rolling Stone Kurta Cobaina v osobním žebříčku hudebního redaktora Davida Frickeho označil v roce 2003 za dvanáctého nejlepšího kytaristu všech dob.

Kytara Martin D-18E, s níž v roce 1994 odehrál zpěvák slavný akustický koncert MTV Unplugged, se nyní dostala do aukce. Bonusem pro výherce dražby bylo autentické otlučené pouzdro a ještě malý semišový pytlíček, o kterém se traduje, že si v něm zpěvák ukrýval heroin. Odhad 1 milion dolarů se ale nakonec nepotvrdil, nový majitel za ni zaplatil rekordních 6 milionů dolarů, tedy přes 141 milionů korun.

A kdo ji získal? Novým majitelem je Peter Freedman, ředitel australské společnosti Rode Microphones, která vyrábí zvukovou techniku. Jak ale řekl, kytaru si v obýváku vystavit neplánuje. Nejen ji, ale i další exponáty, které připomínají Nirvanu, hodlá ukazovat na putovní výstavě. A aby toho nebylo málo, výtěžek z prodeje lístků chce věnovat hudebníkům, které postihl koronavirus.
 

Svetr za 7,9 milionu

Cobainovi fanoušci si mohli na aukci přisadit i na jiné předměty, jež patřily této grungeové hvězdě. Mezi nimi byla například kytara Fender Stratocaster, na kterou Cobain hrál na turné In Utero v roce 1994. V nabídce ale nechyběla ani stříbrná košile z videoklipu k písni Heart-Shaped Box či jeho seznam písní z akustického koncertu v New Yorku. Všechny předměty dali k dispozici lidé, kteří s Cobainem pracovali nebo se znali s jeho rodinou.

Některé Cobainovy věci se už v minulosti dražily. Například loni v říjnu byl nabízen jeho olivově zelený svetr. Vydražil se za 334 tisíc dolarů (7,9 milionu korun). Podle zástupců aukční síně Julien se dosud žádný jiný svetr za tolik peněz při aukci neprodal.

Máte také zálusk na nějaký speciální kousek z aukce? Pokud to zítra vyjde ve Sportce, nejoblíbenější česká loterie vás odmění částkou 89,4 milionu korun, což bude jistě dost na mnoho aukčních dražení.

Klikněte si pro online tiket na tento odkaz.

Autor fotografie: YouTube.com.

Přečtěte si také