Je loterie o štěstí nebo funguje matematika a teorie pravděpodobnosti?

Snili jste někdy o tom, jaké by to bylo mít spoustu milionů na účtu? Když zavřete oči, vidíte před sebou moře a vysněnou dovolenou? Strhli jste někdy volant k benzínové pumpě, abyste si rychle vsadili, protože se Superjackpot Sportky vyšplhal do závratných výšin? Počítáte doma vaše procentuální šance na výhru? Věnujete se strategiím a teoriím pravděpodobnosti? Pokud odpovídáte ano, vítejte ve světě čísel, napětí a zábavy.

Přečtěte si také: Chcete trefit miliony? 5 tipů, které se vyplatily těm, co už vyhráli


Teorie pravděpodobnosti jsou jistě racionálně hezké. Možná někdy slýcháte, že vaše šance na výhru jsou minimální. Teoreticky vzato je spíš než že vyhrajete v Eurojackpotu pravděpodobnější, že vás v Česku pokouše žralok. Anebo na vás spadne meteorit.
 

Miliardářem teoriím navzdory

Jak je ale vidět, dva miliardáře – výherce Eurojackpotu v Česku máme. Žralok je nepokousal alespoň ne do té doby, než si přišli pro výhru. A o zabití meteoritem jsme také ve zprávách nic nezaznamenali.

Ve Sportce je například pravděpodobnost hlavní výhry 1: 14 milionům. Větší šanci dle této teorie máte, že budete chodit se supermodelkou nebo budete svatořečeni.
 

Sportka generuje stovky milionářů ročně

A přesto Sportka generuje něco mezi dvěma a třemi stovkami milionáři ročně. A ti lidé žijí v Česku a jsou plnoletí, což znamená, že patří mezi zhruba devět milionů ekonomicky produktivních obyvatel.

Tady už nám ta matematika poněkud pokulhává. Samozřejmě, že všichni loterní milionáři za poslední roky nevyhráli Superjackpot, ale opravdu tučné částky si je i tak našly.

Teorie jsou nakonec vždy jen teorie. Jisté je jedno, všichni výherci si také museli vsadit. Což vy můžete třeba v případě Sportky zvládnout online z pohodlí domova na tomto odkazu

Přečtěte si také