Jak vznikly platební karty? Byl u toho Američan, který zapomněl peněženku

Je pár let po druhé světové válce a Američan Frank McNamara vyráží do restaurace. Když chce zaplatit, zjistí, že zapomněl peníze. Tento moment byl pro něj natolik nepříjemný, že začal přemýšlet nad tím, jak to zařídit, aby se to už nikdy neopakovalo. Výsledkem byla první univerzální platební karta, vyrobená v roce 1950.

Přečtěte si také: Mladá sázkařka si díky Sportce pořídí vlastní bydlení


Frank založil klub Diners Club. Jeho členové dostali karty na placení v restauracích. Peníze se tak platily přes prostředníka. Člen klubu „zaplatil“ kartou, restaurace inkasovala peníze od klubu a ten pak svému členovi poslal účet se čtrnáctidenní splatností.

První banka vydala svou kartu o rok později, v roce 1951, šlo o newyorskou Franklin National Bank.

Nutno podotknout, že předchůdkyně platebních karet se objevily už v roce 1914. Šlo ale o věrnostní karty, nejčastěji z papíru. Později se objevily karty plechové a až mnohem později je vystřídaly karty plastové s mnoha bezpečnostními prvky, jak je známe dnes.

Asi vás nepřekvapí, že v Česku, resp. v Československu se platební karty objevily mnohem později. Ta první v roce 1988. Šlo o dispoziční kartu k tuzexovým účtům. Klasické karty u nás začaly fungovat až po roce 1989.

Tak sázejte, ať jsou vaše platební karty brzo zlaté. Pokud trefíte hlavní cenu v Eurojackpotu, jsme si jisti, že vám banka nepřidělí jen jednoho, ale celý zástup osobních bankéřů. Klikněte si pro svůj tiket online na tomto odkazu.

Přečtěte si také