Ideální dárek pro chlapy? Božský Harley, kterého dotankujete v zásuvce

Rachot výfuku a vůně benzínu… To už pomalu začíná být mezi motoristy retro. A došlo i na jednostopá žihadla. I výrobci motorek se snaží držet krok s dobou a čím dál častěji nabízejí svým fanouškům ekologické varianty. A jsou to velmi zajímavé kousky.

Přečtěte si také: Výhru 4,5 miliardy oslavili sourozenci večeří ve fast-foodu


Odpálila to už i legenda – značka Harley Davidson. S cenovkou téměř 30 tisíc dolarů ( tedy v přepočtu zhruba 750 tisíc korun) nebude elektrická motorka Harley Davidson LiveWire rozhodně žádnou levnou záležitostí. Na jedno nabití má dojezd zhruba 177 kilometrů. Z nuly na sto zvládne zrychlit za tři a půl vteřiny. Tento krasavec se dodává v matné černooranžové barvě.
 

Italský krasavec s dojezdem 200 km


Pokud se LiveWire označuje jako moderní pecka pro rockery, tak italskou Energicu Ego nelze nazvat jinak, než rudý ďábel. Na vývoji se podílejí špičkoví technici Formule 1. Výsledkem je budoucnost na dvou kolech, která svého majitele doveze do cíle až s maximální rychlostí 240 km/h (samozřejmě výhradně na německých dálnicích, kde je neomezená rychlost). V tomto závodním tempu zvládne Energica až padesát kilometrů, ale v rozumnějších rychlostech udává výrobce dojezd až 200 kilometrů. Tím i Harleye strčí do kapsy. Navíc je levnější – v Česku je její cena pod 700 tisíci korunami.
 

BMW šetří vaši peněženku


Motorky nejsou jen na dosahování adrenalinové rychlosti, ale i na praktické ježdění po městě, a to výrobci dobře vědí. Proto přibývá i elektrických skútrů. Nezaspala ani bavorská značka BMW a uvedla na trh svůj model C-Evolution.  Hlavní zbraň? Mizivé provozní náklady. Ujeté čtyři a půl kilometru přijdou na jednu korunu českou. Konektor na nabíjení se vejde do každé běžné zásuvky.
 

Supersport s maximálkou 350 km/h


Koho to přesto táhne k supersportům, neměl by přehlédnout také poslední model značky Lightning Motorcycles. Severoamerický výrobce se rozhodl jít cestou pekelně rychlých strojů. Maximálka LS-218 je 350 kilometrů v hodině. Díky použití titanu a uhlíkovým vláknům v celé konstrukci motocyklu se podařilo udržet relativní lehkost stroje. I díky tomu je výsledek tak rychlý. Barva karoserie je navíc nebesky modrá. Cena ale také sahá až do nebes, prodává se okolo 800 tisíc.
 

Motoroka jako z budoucnosti


A to nejfuturističtější na konec. Podle Financial Times je motorkou budoucnosti elektrická ARC Vector. Je z Británie a se svým majitelem dokonce komunikuje prostřednictvím helmy anebo speciální bundy.

Helma má pomocí head-up displeje poskytovat informace o stylu a rychlosti jízdy, obraz z kamery umístěné na její zadní straně a údaje z navigace. Jezdec tak může sledovat prostor kolem sebe, aniž by musel sklápět zrak k budíkům na přístrojovce nebo sledovat zpětná zrcátka.

Motorkářská bunda má pro změnu tři různá nastavení. První má zvýšit bezpečnost jízdy tím, že lehkým poklepáním na rameno upozorní na vozidlo, které se vzhledem k řidiči pohybuje ve slepém úhlu. Sportovní režim dává zpětnou vazbu na přetížení při akceleraci, při brzdění a v zatáčkách. Poslední režim umožňuje přehrávat hudbu přes dotykový systém. Anebo se „podrbete“ třeba na předloktí a v tu ránu se rozezní váš oblíbený song.

Cena stroje je bezkonkurenčně nejvyšší – začíná na dvou 2,7 milionu korun. Bunda a chytrá přilba jsou ale samozřejmě už v ceně.

Naladili jsme vás na nového krasavce, který by byl chloubou vaší garáže? Že nemáte potřebné stovky tisíc nebo miliony nazbyt? Už ve středu si ve Sportce můžete zahrát o 37,3 milionu korun, tak si klikněte pro online tiket na tento odkaz.

Autor fotografií: HowToSpendIt.com.

Přečtěte si také