Důchodci zjistili, jak vyhrát, a přišli si na stovky milionů. Jaký byl jejich trik?

Dát si jedna a jedna dohromady. Přesně tohoto pravidla se držela dvojice manželů, kteří díky matematice vyhráli 27 milionů dolarů. O příběhu páru důchodců se má dokonce natočit hollywoodský film.

Přečtěte si také: Přelstili loterii. Jakým šťastlivcům se podařilo vyhrát několikrát po sobě?


Jerry a Marge Selbeeovi byli svoji už pěkných pár let. Jejich společnou vášní byla čísla. Jerry měl titul z matematiky z univerzity Western Michigan, a když uviděl letáky na novou loterii jménem Winfall, za pouhé tři minuty mu bylo jasné, jak systém funguje.
 

Tajemství matematiky

Zatímco většina loterií funguje na principu uhádnutí všech čísel, tato loterie byla založena na tak zvaném rolldownu – pokud nikdo ze soutěžících nevyhrál jackpot, výherní částka se jednou za čas rozdělovala mezi výherce s menším počtem uhádnutých čísel. Ten, kdo tedy správně tipnul tři, čtyři či pět čísel, získal výrazně více peněz. Pokud si tedy nakoupil dostatečný počet lístků, tak si pěkně vydělal.

Když Jerry rozlouskl princip hry, se vším se svěřil své manželce Marge a brzy společně rozběhli byznys, který trval dlouhých devět let. Založili vlastní společnost, kde přibližně pětadvacet lidí několik hodin denně vyplňovalo tikety a dohadovali se, na jaká čísla vsadí.

Čím byli důchodci bohatší, tím byla pořádající loterie podezíravější. Až nakonec na pár poslala vyšetřovací tým. Ten však zjistil, že je vše v pořádku, a miliony tak stařečkům bez problémů zůstaly.

Jejich podnikání vynášelo natolik, že Michiganská loterie musela své působení v hazardním světě ukončit. Starší pár dokázal ze společnosti vysát 9 milionů dolarů (asi 196 milionů korun). Následně se přesunuli do Massachusetts, kde obrat navýšili na 27 milionů dolarů (asi 590 milionů korun).
 

Z podvodníků celebrity

Jerry a Marge si peníze nenechávali jen pro sebe. Pomohli své rodině a blízkým, vnoučatům, a dokonce i pravnoučatům zaplatili vzdělání. Když se vykutáleného páru novináři ptali, proč to všechno dělali a jestli na to už nejsou staří, odpověděli jim, že to byl úžasný adrenalin, nervozita a pocity, které zažívali, přirovnali dokonce k užívání drog.

I přesto, že je tento příběh výherců už pár let starý, až teprve nedávno pár prodal práva malému hollywoodskému studiu, které ho chce zfilmovat. Ještě nevíme, zda půjde o dokument, celovečerák nebo něco úplně jiného, ale určitě se máme na co těšit.

S matematikou už dnes v loteriích neuspějete. Můžete však vsadit na štěstí. Tiket do dalšího slosování Sportky získáte na tomto odkazu.

Přečtěte si také