Dříve vařil pro prezidenty, teď bude díky výhře v loterii krmit děti bez domova

Jeho pokrmy ochutnali američtí prezidenti Donald Trump, Barrack Obama a George Bush. Ale také největší hvězdy hollywoodských filmů, kterým šéfkuchař Roberto Mendoza vařil na Oscarech. Jeho cesta na gastronomickou špici ale rozhodně nebyla procházkou růžovou zahradou. A proto se rozhodl, že svoji výhru ve výši 250 tisíc dolarů (5,7 milionů korun) věnuje potřebným.

Přečtěte si také: Nejdřív vyhráli v loterii, 3 dny nato se jim narodila dcera


Za to, že vyhrál v loterii, vděčí Roberto Mendoza své matce. Když ho před nedávnem přijela navštívit, řekla mu, že má už nějakou dobu pocit, že její syn vyhraje v loterii. A že by měl jít a koupit si stírací los. Roberto jako poslušný syn přání své maminky splnil a v nedalekém obchodě se zastavil pro tiket za v přepočtu 100 korun.
 

„Doteď se mi nepřestaly třást ruce.”

„Když jsem los začal stírat a pod fólií jsem viděl jedno výherní číslo za druhým, začaly se mi klepat ruce. A musím říct, že se mi třást nepřestaly doteď,” smál se před americkými novináři kuchař, který nakonec získal hlavní cenu ve výši 250 tisíc dolarů.

Mendozova cesta do kuchyní prezidentů a celebrit je ukázkovým příběhem splněného amerického snu. Vyrůstal v Senegalu, chudém státě Střední Ameriky, a jak řekl novinářům, hlad mnohokrát okusil na vlastní žaludek.

„Když jsem vyrůstal, často jsem chodil do postele s prázdným břichem,” zavzpomínal Roberto Mendoza. „Pamatuji si, jak jsem si jeden den řekl, že si aspoň natočím sklenici vody, aby mě hlad trochu přešel. Když jsem ale otočil kohoutkem, nic z něj nevyteklo. Armáda nám tehdy vypnula vodu.”

Pár let nato Roberta dokonce unesli a drželi ho celé dva měsíce, než ho zachránila Armáda spásy. Kvůli bezpečí ho pak odvezla do Kanady, odkud odjel do Kalifornie. V té době už plynně hovořil španělsky a francouzsky, a tak se začal učit ještě anglicky a hebrejsky. A také studovat na kulinárním institutu.
 

Kvůli svému osudu se rozhodl pomáhat

vari_600.jpg

Protože celý život nezapomněl na své krušné dospívání, těm, co sami nemají dost, se věnoval i poté, co se stal úspěšným šéfkuchařem. Už řadu let vaří každou sobotu pro bezdomovce ve městě Charlotte v Severní Karolíně. V roce 2014 také založil nadaci, která získává prostředky pro chudé vesnice v Dominikánské republice.

Zde také v roce 2015 koupil nemovitost, kterou postupně svépomocí předělává na jídelnu pro chudé. A právě do ní se rozhodl investovat všechny peníze, které díky výhře získal.

„V Dominikánské republice nyní každý den nakrmíme asi 300 dětí,” říká na závěr Roberto Mendoza. „Vím, jaké to je, mít hlad. Když jsem vyrůstal, tak jsem si řekl, že pokud jednou zbohatnu, udělám všechno pro to, aby už žádné dítě nemuselo chodit spát hladové. Díky penězům, které jsem vyhrál v loterii, to teď bude mnohem jednodušší.”

Nejen v Americe, i v Česku peníze z loterie pomáhají. Například Sazka přispívá na projekt Sport v okolí, který motivuje děti i dospělé k pohybu. Až si tedy příště vsadíte třeba Sportku a vaše šťastná čísla nepadnou, i vám budou moct děti poděkovat, že tento projekt existuje.

Zdroje: Today, WRAL. Autoři fotografií: Aleteia

Přečtěte si také