Denní rituály úspěšných. Jak pracovali Kafka, Churchill, Hemingway nebo Beethoven?

Alespoň jeden denní rituál praktikuje většina z nás. A není divu! Do dnešního rychlého a chaotického světa přinášejí systém a schopnost soustředit se na důležité. Nejinak to s rituály v běžném i pracovním životě měla i spousta slavných osobností. Jak pracovali Kafka, Churchill, Hemingway nebo Beethoven? Měly jejich denní rutiny něco společného? 

Přečtěte si také: Online sázka Eurojackpotu přinesla uklízečce 2,27 miliardy


Na to se v knize Daily Rituals: How Artists Work zaměřil spisovatel Mason Currey a podrobně tu rozebral zvyky 161 výjimečných osobností od významných autorů, filozofů až po vědce.
 

Franz Kafka

Den pražského spisovatele Franze Kafky, považovaného za jednoho z literárně nejvlivnějších spisovatelů 20. století, začínal v půl deváté ráno, kdy startovala jeho práce v pojišťovně. Když o půl třetí odpoledne skončil, naobědval se a až do devatenácti hodin spal. Po odpoledním spánku si zacvičil, povečeřel s rodinou a poté až do druhé hodiny ranní psal.
 

Winston Churchill

Den britského předsedy vlády začínal v sedm hodin ráno. Až do jedenácti hodin však ležel v posteli, četl noviny, snídal a klábosil se služebnictvem. Po jedenácté hodině si dal vanu, nalil si whiskey se sodou a až poté začal pracovat. V pět hodin odpoledne si Churchill dopřál hodinový spánek, aby nabral síly na večeři, která byla středobodem jeho dne. Právě na ní se setkával se svými přáteli. Nikdy na ní nechyběly oblíbené doutníky.
 

Ernest Hemingway

K zahálejícím umělcům rozhodně nepatřil Ernest Hemingway. Ten vstával s východem slunce a pracoval do té doby, dokud neměl pocit, že je dle jeho slov „řečeno všechno, co být řečeno mělo”. Pokud však inspirace nepřicházela, do práce se nenutil a věnoval se jiným činnostem, převážně odepisování na dopisy svých přátel.
 

Beethoven

Ludwig van Beethoven začínal svůj den hrnkem kávy. Říká se o něm, že k přípravě svého ranního šálku používal přesně odměřených šedesát zrnek kávy. Během práce pak nezapomínal ani na pravidelný odpočinek. Krátce po obědě se pravidelně vydával na vycházky, na které se pro případ náhlého nápadu nosil notes a pero.
 

4 zásadní praktiky

Podle Masona Curreyho měla většina osobností ve svých rituálech společné praktiky. Jedním z bodů, který se v rutinách slavných objevuje, je fakt, že potřebovali na svou práci klid. Často i mívali pro práci vyhrazen speciální pokoj, kam byl přísný zákaz vstupu.

Důležité pro ně bylo plánování. Většinou si ihned po ránu sepisovali úkoly, které by toho dne chtěli zvládnout.

Stejně jako rutina a pečlivé plánování je pro dobře odvedenou práci důležitý odpočinek. Téměř všichni si dopřávali odpolední siestu. Dokonce slavný psycholog Jung tvrdil, že člověk, který pracuje i v případě, kdy je již unavený, je obyčejný blázen.

Jakou rutinu máte vy? Patří k tomu i pravidelné sázení? Zkusit štěstí můžete například v Eurojackpotu. Aktuální jackpot je 587 milionů a pouze čeští sázející můžou dneska s plným tiketem získat také Land Rover Discovery. Vsaďte si online na tomto odkazu.

Autor Fotografie: Wikipedia.

Přečtěte si také