Berou víc než Djoković. 7 zajímavostí o miliardovém byznysu s názvem esport

Loňský rok byl pro esport naprosto klíčový. Nejen, že se v tomto odvětví protočilo přes miliardu dolarů, počet diváků už ale téměř atakoval sledovanost Formule 1. A padla také historicky nejvyšší výhra, kdy jste si za vítězství v turnaji mohli odnést v přepočtu 70 milionů. Jaké jsou další zajímavosti o bez diskuze nejrychleji rostoucím sportovním odvětví?

1. Čtyřicetiletá historie

Stejně jak se vyvíjely počítačové hry, začal se rozjíždět také esport. Počátky sahají až do osmdesátých let minulého století k počítačům Atari, tím nejdůležitějším milníkem ale byl příchod her Quake a Doom. Právě ty stojí za vůbec prvními turnaji v devadesátých letech.
 

Přečtěte si také: Radovali se z výhry 360 tisíc. Z částky, kterou skutečně vyhráli, dostali málem infarkt

 

2. Smartphony a Twitch

Rozmachu profesionálního hraní videoher ale přispěly ještě další faktory. Byly to jednak herní konzole, stále dostupnější a výkonnější počítače, ale i zrychlující se internet a s ním spojený rozmach služeb pro streaming videí jako YouTube nebo Twitch. A pak také také chytré telefony a široká nabídka her, které se pro esport hodí.
 

3. Střílečky i strategie

Pro esport je jako dělaná jakákoliv hra, ve které se dá soutěžit s ostatními. Nejpopulárnější jsou střílečky a strategie, kam spadá i tak zvaný battle royale. Jde o koncept hry, kdy se na bojiště dostane určitý počet hráčů (je to zpravidla stovka), a pak se hraje tak dlouho, než zůstane naživu jen jeden jediný vítěz.
 

4. Hvězdný Fortnite

Do kategorie battle royale se řadí i hra, která na sebe už nějakou dobu strhává nevídanou pozornost, tedy Fortnite. Mezi profesionálními hráči je ale také populární například Dota 2 nebo Counter-Strike: Global Offensive.
 

5. Miliardový byznys

Jen loni se v esportu protočilo 1,1 miliardy dolarů, tedy 25,7 miliardy korun. Peníze, na které si přijdou ti nejlepší, si v ničem nezadají s profesionálními sportovci. Vlastně je často ještě předčí. Američan Kyle „Bugha” Giresdorf vyhrál loni v létě šampionát ve hře Fortnite. Díky tomu mu na účet doputovala částka 3 miliony dolarů, v přepočtu víc než 70 milionů korun. A to mu je pouhých šestnáct let.
 

6. Víc než Djoković

Šampionát ve Fortnite t je pozoruhodný ještě z dalšího důvodů. Konal se totiž na stadionu Arthura Ashe v New Yorku, kde se pořádá i US Open. Světový pohár ve Fortnite navíc probíhal jen krátce po Wimbledonu, ze kterého si oba vítězové singlů - Simona Halepová a dokonce i Novak Djoković -  odnesli méně peněz než právě Bugha za vítězství ve Fortnite.
 

7. Čeští hráči Sazka eLEAGUE si rozdělí 2 miliony

I když je český esport pořád ještě na začátku, vypadá to, že se všechno už brzo změní. Je to jen pár dní, co organizátoři oznámili start nového turnaje Sazka eLEAGUE, který je určený jak pro profesionály, tak i amatéry.

Soutěžit se bude ve hrách Dota 2 a Counter-Strike: Global Offensive a celá série vyvrcholí letos na podzim. A hráči si rozdělí rekordní víc než 2 miliony korun. Více informací jak pro hráče, tak i fanoušky je k dispozici na stránkách ligy na tomto odkazu.

Přečtěte si také