Bankomat: vynález, který vznikl ve vaně

Dnes jsou na každém rohu a kromě toho, že nám dají peníze ve zvolených bankovkách, si v nich můžeme peníze půjčit nebo nabít telefon. Netřeba dodávat, že řeč je o bankomatech. Víte ale, kdy vznikl vůbec první „automat na peníze“, a co uměl?
 

Přečtěte si také: Mladá sázkařka si díky Sportce pořídí vlastní bydlení

Londýn, 60.léta minulého století. Právě tehdy je John Shepherd-Barron natolik otrávený tím, že musí pro hotovost pokaždé do banky, že hledá řešení. Našel. Převratný objev učinil ve vaně, pak trvalo tři roky, než byl bankomat (i za účasti britské tajné služby) vyvinutý. První otevírá londýnská pobočka banky Barclays v roce 1967.

Vybrat bylo možné naráz jen 10 liber

Pokud byste si tehdy poslali výhru z loterie na účet a chtěli si peníze postupně vybrat na ulici, nedělali byste nic jiného. Z bankomatu šlo naráz získat jen jednu jedinou desetilibrovou bankovku. Navíc se do něj logicky nezasouvala kreditní nebo debetní karta, ale děrný štítek. 

Na něm bylo vyraženo šest čísel, šlo o starší verzi PIN kódu. Systém nebyl příliš bezpečný, použitý algoritmus se brzy podařilo odhalit, takže by vám účet nejspíš brzo někdo „vybílil“. 

Komu se podařilo vybrat peníze, neměl zdaleka vyhráno. První bankomaty neuměly vrátit kartu zpět. Klientům ji banka posílala poštou nebo si pro ni museli do pobočky.

A pokud jste někdy přemýšleli, proč je PIN zrovna čtyřmístný, má to jednoduchou odpověď. Manželka Shepherd-Barrona si prý nedokázala zapamatovat původních šest čísel, tak vznikly čtyřmístné kombinace. 

Bankomaty najdete i na Antarktidě

Loni oslavil bankomat padesátku a Barclays ho v den výročí oblékla do zlata. Do Česka se bankomaty dostaly až mnohem později. První byl veřejnosti zpřístupněn až po revoluci. 

Za půl století se ale síť bankomatů rozrostla do neuvěřitelných rozměrů. Pokud rádi cestujete, potěší vás jistě informace, že peníze si můžete vybrat i na Antarktidě. 

Tak tipujte čísla a kupujte losy, ať máte z bankomatu co vybírat. A když si zahrajete online třeba novinku ze stáje Sazky s názvem Rychlé kačky, nejen, že tu každou minutu můžete vyhrát až  2 miliony korun, svoji výhru navíc budete mít na účtě už během pár minut. Rychlé kačky najdete na tomto odkazu.

Přečtěte si také