8 věcí, které pomáhají miliardáři Richardu Bransonovi k úspěchu

Jeden z nejúspěšnějších byznysmanů na světě si pohrával s myšlenkou roztočit podnikatelské kolečko už v šestnácti letech, kdy založil studentský časopis. Od té doby uplynula řada let a Branson se zapisuje do historie svými průlomovými nápady i pohádkovým bohatstvím. Tohle je jeho recept na podnikatelsky sluncem zalitý život.

1. Pište si poznámky

Právě poznámkový blok prý stojí za některými z nejúspěšnějších firem skupiny Virgin jako Virgin Trains a Virgin America. Důležité ale je nejen si zapsat zajímavé nápady na papír, ale i vize proměnit v činy a najít v nich také měřitelné cíle.
 

2. Bavte se tím, co děláte

Pokud vás nebaví práce, porozhlédněte se po něčem, co vás bude naplňovat. Ti, kteří dělají práci s láskou, jsou mnohem produktivnější, zaujatější pro věc, lépe se chovají ke kolegům i zákazníkům a jsou motivovanější.
 

3. Delegujte

Naučte se předávat práci dál. Ušetříte tak čas vymýšlením něčeho, co někomu zkušenějšímu zabere třeba jen pár minut. Nebojte se taky pracovat s velmi schopnými lidmi a důvěřovat jim.
 

Přečtěte si také: Výhru 4,5 miliardy oslavili sourozenci večeří ve fast-foodu


Nemusíte být nejlepší úplně ve všem, na každý sektor jsou odborníci a vy se díky delegování  budete moct věnovat tomu, v čem vynikáte vy. Těžko by asi Branson sám zkonstruoval raketu na let do vesmíru, viďte.
 

4. Neobávejte se kratších pracovních týdnů

Branson je výrazným bojovníkem za kratší pracovní týden a flexibilní pracovní dobu. Věří, že s dnešními technologiemi a možnostmi by zaměstnanci mohli pracovat svobodněji a prodloužit si víkend na tři a někdy i čtyři dny.

Propaguje taky pojem, který je znám pod work-life-balance, tedy jakousi rovnováhou mezi časem stráveným v práci a odpočinkem. Člověk, který má čas relaxovat, cestovat, sportovat a trávit čas se svou rodinou, je nakonec mnohem produktivnější a hlavně i šťastnější. Podtrženo sečteno je i pracovitější.
 

5. Zbavte se digitálního světa

Alespoň na jeden den. Zkuste to, vypněte počítač, aplikace v mobilu, Google, Meteoradar, Facebook, Instagram, email a další „nezbytnosti každého dne“. Tohle doporučení opravdu zaznívá od průlomového vynálezce nových technologií, od muže, který svými nápady a projekty testuje hranice lidských možností a chce zavést komerční lety do vesmíru.

Richard Branson věří, že je důležité odpočinout si od všech technologií a strávit alespoň jeden den na vzduchu, a pokud nejste milovníkem dobrodružství a výletů, zkuste jít alespoň před dům, dívejte se kolem sebe a zhluboka se nadýchněte.
 

6. Mějte rádi své nepřátele

Říká se, že přátele si máte držet blízko sebe a nepřátele ještě blíž. Branson tvrdí, že právě konkurenční boj pohání pokrok kupředu, a věří, že nepřátelé s jejich schopnostmi a dovednostmi ho posouvají kupředu.
 

7. Naslouchejte a komunikujte

Branson říká, že podnikatel by měl vytvořit takové prostředí, kde se nikdo nebojí říct nahlas svůj nápad, i kdyby měl pocit, že není moc dobrý. Tak se totiž dají získat skutečné perly a navíc se tím tvoří i příjemné pracovní prostředí. Sdílení nápadů a spolupráce je klíčem k úspěchu a dobrý šéf by měl umět dokonale naslouchat.
 

8. Myslete systémově

Podnikatelům doporučuje mít rozptýlený zájem v podnikání, nejlépe tak, aby jedna firma druhou podporovala, a vznikl tak celý řetězec, který celé odvětví na trhu posune kupředu.

Vzpomínáte, jak Bransnon začínal? Založil si studentský časopis. Za uspořené peníze koupil nahrávací společnost, pak už měl dost peněz na nahrávací studio. Nové umělce propagoval ve svém magazínu, ve svém studiu s nimi nahrával desky a zřídil i obchod, kde hudbu prodával. Dokonale fungující řetězec, který vymyslel jeden neplnoletý student. Jmenoval se Branson. Richard Branson.
 

Užívejte si sedmidenní víkend

Který tip od tohoto Brita, kterého anglická královna za jeho zásluhy povýšila do šlechtického stavu, vás zaujal nejvíc? Nám se moc líbí nápad na týden s čtyřdenním víkendem - to bychom si líbit klidně nechali.

Když se vám povede trefit hlavní výhra na losu Mega Rentiér, získáte hned na ruku 5 milionů korun a dalších 5 let vám pak bude každý měsíc chodit renta 100 tisíc korun. Takže si nebudete užívat ani dvoudenní, ani čtyřdenní víkend, váš víkend pak totiž může mít rovnou sedm dní v týdnu. Mega Rentiéra pořídíte na tisícovkách míst s terminálem Sazky, to nejbližší najdete na interaktivní mapě na tomto odkazu.

Přečtěte si také