7 ranních rituálů, díky kterým budete produktivnější

Jak vypadá vaše ráno? Vstáváte minimálně natřikrát, budík posouváte o dalších 5 minut, jen abyste nemuseli z vyhřáté postele, snídat samozřejmě nestíháte, a tak do sebe kopnete půl hrnku kafe a spěcháte na autobus. V práci jste pak často mrzutí, bez energie a bez nálady. 

Přečtěte si také: Šťastných 10 přihrálo sázejícímu 2,5 milionu. „Díky výhře začnu podnikat!“


Poznáváte se v tom? Pak je načase sáhnout po razantním řešení. A my pro vás máme hned sedm tipů, které nejen vaše ráno, ale hlavně celý následující den, razantně změní.
 

1. Vstávejte dříve! Alespoň o 15 minut

Co? Proč byste měli vstávat dříve, když máte problém probudit se vůbec tak, jak máte? Již od pradávna platí pořekadlo ranní ptáče dál doskáče a něco na tom bude. Pár minut navíc se vám bude hodit k dalším ranním rituálům, přemýšlení a plánování celého dne, ale hlavně – nebudete muset spěchat a zbytečně se stresovat.
 

2. Zvolte si příjemný tón budíku

Vyberte si takové vyzvánění, které bude neobvyklé, ale příjemné. Zvolit můžete také variantu postupného zesilování. A zapomeňte na „snoozing“! Přidávání dalších několika minut navíc, při kterých si můžete ještě na chvilku schrupnout či jen tak polehávat, je sice lákavé, ale nakonec stejně budete muset vstát a budete se cítit hůře než při prvním probuzení.
 

3. Začněte den meditací

Výzkumníci tvrdí, že pokud budeme meditovat brzy ráno, budeme dobře spát v noci. Meditace nám také pomůže lépe se vypořádat se všemi myšlenkami, které by nám jinak zabraly celý den (včetně těch, které nás stresují ihned po otevření očí).
 

4. Nebo raději do fitka?

Další ze způsobů, jak se přinutit opravdu pracovat a nedělat mezi prací zbytečné přestávky, je předtím se fyzicky unavit. Běžte si zaběhat, zacvičte si jógu nebo se alespoň ihned po probuzení pořádně protáhněte. Nejen, že se vám rozproudí krev a skvěle nastartuje metabolismus, ale také se vám z těla vyplaví endorfiny, tzv. hormony štěstí, které způsobí, že budete mít ihned dobrou náladu.
 

5. Snídejte

Nikdy nepracujte na lačno! Snídaně poskládaná z těch správných surovin je důležitá nejen pro pocit zasycení, ale i pro správné fungování mozku.  Dopřejte si bohatou snídani, ve které by nemělo chybět celozrnné pečivo, kvalitní sýr, zelenina či jogurt s müsli. Skvělými doplňovači energie jsou také ovesné, pohankové či rýžové kaše doplněné nejrůznějším ovocem a ořechy.
 

6. Pečlivá příprava pracovního prostoru

Před oficiálním zahájením pracovního dne se ujistěte, že máte vše potřebné k práci na dosah ruky. Počítač, knihy, diář, poznámkový blok, mobil, ale také láhev s vodou a svačinu pro doplnění energie.
 

7. Staňte se pánem svého času

Až budete připraveni začít pracovat, sepište si na papír seznam toho, co je potřeba během dne udělat. Zabráníte tak hromadě nastřádaných nevyplněných papírů, přeplněné emailové schránce a spoustě nedořešených akcí v diáři. A jak pracovat opravdu efektivně? Vyzkoušejte techniku Pomodoro (mimochodem toto slovo skutečně v překladu znamená „rajče“).

Je to v podstatě technika, která se skládá z 25minutových časových úseků a následných krátkých přestávek. Je to jednoduché, prostě intenzivně pracujte na jednom konkrétním úkolu celých 25 minut a po uplynutí tohoto času si dejte 5 minut pauzu – projděte se na čerstvém vzduchu, nalijte si šálek čaje nebo doplňte energii malou svačinou. A teď už jen – vzhůru do práce!
 

Vstávejte lépe. Anebo už prostě nevstávejte

A jak vypadá vaše ráno? Máte pocit, že se nic nezmění ani po dodržování výše zmíněných rad a vaše rána i tak nebudou stát za nic? V takovém případě byste možná spíše ocenili, kdybyste si už nikdy nemuseli svého budíka nastavovat.

Jedním z možných řešení je váš tiket do hry Eurojackpot, který vám už v pátek může nadělit stovky milionů. Ale také luxusní SUV Land Rover Discovery, které je určené exkluzivně pro české sázející s plným tiketem. Vstupenku do slosování získáte na tomto odkazu.

Přečtěte si také