5 největších světových loupeží: kořist za 22 miliard korun odvážely tři valníky

Zatímco v Česku drží prvenství mezi zloději František Procházka, který se svým komplicem v roce 2007 ukradl z vozu bezpečnostní agentury více než půl miliardy korun v hotovosti, světoví zloději si přišli na ještě mnohem vyšší částky. Tady je 5 případů, které budí pozornost dodnes.

1. Irácká centrální banka: 22 miliard korun

Ačkoli nejde o prokázanou loupež, protože se obešla bez násilí či pohrůžek, peníze odcizeny byly. Tuto neuvěřitelnou částku zabavil Saddám Husajn z irácké centrální banky v roce 2003, a to při začátku útoku Spojených států na Irák.
 

Přečtěte si také: Musel jsem si dát panáka, říká výherce skoro 24 milionů ze Sportky


O Saddámových příkazech se nikdy nediskutovalo, takže je úředníci vydali bez nejmenších problémů. Podle svědků nakládali peníze na tři valníky zapřažené za traktory celé dvě hodiny.
 

2. Klenotnictví v Drážďanech: 12,8 miliard korun

V listopadu 2019 vykradli čtyři lidé drážďanskou klenotnici Grünes Gewölbe. Z asi stovky předmětů, které byly v muzeu uloženy, si lupiči odnesli jedenáct hlavních kusů.

Mimo jiné to byl kord, polský Řád bílé orlice, přezky bot z diamantové série z 18. století či velká náprsní brož královny Amálie Augusty s více než šesti sty brilianty.
 

3. Bostonské muzeum: 6,6 miliard korun

Malé muzeum v Bostonu se v roce 1990 stalo obětí maskovaných lupičů, kteří odcizili několik cenných obrazů – doslova je vyřízli z rámů. Byla mezi nimi i díla Rembrandta van Rijna či Jana Vermeera.

Zlodějům pomohlo maskování za policisty, díky tomu je ochranka vpustila dovnitř muzea. Strážcům vysvětlili, že přijeli kvůli nočnímu hlášení. Místo toho je však bez použití zbraní spoutali a pustili se do loupení, které jim zabralo asi hodinu a půl.
 

4. Londýnská banka: 2,4 miliardy korun

Chtít si pronajmout bezpečnostní sejf, a potom vytáhnout zbraně a do sejfů se vloupat? Přesně tak proběhlo přepadení a loupež v londýnské čtvrti Knightsbridge.

Zatímco se dva na pohled spořádání klienti ocitli v bankovním sklepení, o pronájem své schránky najednou přestali mít zájem a provětrali úschovy ostatních zákazníků. Měli na to spoustu času, protože na dveře vyvěsili upozornění, že je banka dočasně uzavřená.
 

5. Velká vlaková loupež: 1,6 miliard korun

Jako velká vlaková loupež se dá nazvat přepadení poštovního vlaku, který jel ze skotského Glasgow do Londýna, a to patnáctičlennou skupinou 8. srpna roku 1963.

Onoho dne v ranních hodinách zastavil na falešný signál vlak převážející peníze skotských bank a firem. Skupině lupičů, kteří akci plánovali více než rok, se podařilo ukrást sto dvacet vaků s penězi, respektive ukrást lokomotivu i s vagónem.

Nemusíte vykrást banku, ani přepadávat vlaky, abyste se stali boháči. V Eurojackpotu se o stovky milionů hraje každý týden, a protože se losuje už dneska večer, už o víkendu můžete být milionáři. Vsaďte si na tomto odkazu.

Přečtěte si také