13 věcí, které jste nevěděli o pátku třináctého
Letecké společnosti často nemají třináctou řadu sedadel, v hotelech pak chybí třinácté patro. V tento den měl podle předpovědí skončit svět a asi vás nepřekvapí, že král hororu Alfred Hitchcock se narodil právě na pátek třináctého. Mnozí ale naopak pátek s číslicí 13 považují za šťastnou, a tak si nezapomenou vsadit Sportku. Přinášíme vám 13 zajímavostí o pátku třináctého.

1. Není jisté, kde se pověra vzala

Původ pověr spojených s pátkem třináctého je nejasný. Někteří historici věří, že je poměrně mladá a datují její vznik kolem konce 19. století. První zdokumentovaná zmínka se nachází v biografii italského skladatele Gioacchina Rossiniho, který zemřel v pátek 13. listopadu 1868. 

Existuje ale i jiný názor, který spojuje pověru s biblickými událostmi. Poslední večeře Páně se totiž zúčastnilo 13 osob a třináctý byl právě Jidáš. Ježíš pak byl ukřižován podle převažujících názorů právě v pátek.

Jiné vysvětlení spojuje tuto pověru s událostmi v pátek 13. října 1307, kdy francouzský král Filip IV nechal pozatýkat stovky příslušníků řádu templářů a zabavil veškerý templářský majetek.
 

2. Pověra zasahuje i do komerčního světa

Strachu z čísla 13 a případným nepříjemnostem spojeným s jakoukoliv negativní situací v souvislosti s tímto číslem, se snaží předejít i řada velkých společností, institucí a služeb. V mnoha letadlech proto v číslování přeskakují řadu č. 13, často chybí i „gate 13“ na letišti. 

Např. Lufthansa v letadlech nemá kromě 13. řady ani řadu s číslem 17. Toto číslo totiž nosí smůlu zase v Itálii. Mnoho výškových budov vynechává třináctku v číslování pater, nemocnice a hotely zase nemají pokoj s tímto číslem. Řada měst s číslovanými ulicemi toto číslo přeskočí a 13th Street ani 13th Avenue tam nenajdete.
 

3. Strach z pátku třináctého může být skutečná nemoc

Chorobný strach z tohoto data má dokonce svojí vlastní lékařskou diagnózu. Nazývá se paraskevidekatriaphobia. Toto nevyslovitelné slovo pochází z řečtiny. Paraskevi značí pátek 
a dekatria je výraz pro číslo 13. Slovo phobia asi není nutné překládat.
 

4. Jde o svátek pro sázkaře

Dalo by se čekat, že strach a respekt z tohoto data bude držet na uzdě například sázkaře. Opak je pravdou. Tento den je totiž něco jako takový sázkařský svátek. Například společnost Sazka na tento den pravidelně zařazuje mimořádné slosování Sportky. Dokonce počet prodaných tiketů je pravidelně třikrát vyšší než v jiné dny. Navíc, dle statistik Sazky, je velice populární i samotné číslo 13, které za své oblíbené označuje až pětina sázejících.
 

5. Pátků třináctého není nikdy moc

V každém kalendářním roce se objeví minimálně jeden pátek 13. S tím je třeba se smířit. 
Dobrá zpráva je, že jich nikdy nemůže být více než 3.
 

6. Všude nenosí smůlu zrovna pátek třináctého

Pokud si myslíte, že pátek 13. je nešťastným dnem na celém světě, není tomu tak. Například v Itálii je číslo 13. považováno za šťastné a smolným dnem je pátek sedmnáctého. Ve španělsky mluvících zemích, v části Jižní Ameriky a v Řecku zase spojují pověry a strach z neštěstí s úterkem třináctého.
 

7. Vědci a statistici nesouhlasí

Navzdory hluboce zakořeněným pověrám, statistiky dopravních nehod, úmrtí, úrazů 
a přírodních katastrof nevykazují v pátek třináctého žádné zvláštní výkyvy. Ze statistického pohledu se jedná o den, jako každý jiný. Případné vychýlení z běžných statistik pak má často příčinu právě v nervozitě, kterou toto datum budí. Dalo by se to dle odborníků přirovnat k placebo efektu, ale v negativním smyslu.
 

8. Spojení pátku třináctého s hororem

13. srpna 1899 se narodil Alfred Hitchcock – obecně považovaný za největšího mistra hororových filmů. Sta let by se tedy dožil 13. srpna 1999, což byl zrovna pátek 13.
 

9. Jedna z nejznámějších nehod v pátek třináctého

Tragická letecká nehoda, při které se roku 1972 v Andách zřítilo letadlo s uruguayským národním ragbyovým týmem, se odehrála v pátek 13. října. Příběh se stal slavný i díky filmu Přežít (Alive), který byl natočený podle vyprávění přeživších osob a šel do kin v roce 1993. 
 

10. Chvíli to vypadalo, že konec světa může být v pátek 13.

Když vědci v roce 2004 objevili asteroid 99942, vypadalo to, že s nemalou pravděpodobností narazí v budoucnu do Země a způsobí katastrofu. Tím datem měl být pátek 13. dubna 2029. Objevitelé, fanoušci sci-fi seriálu Hvězdná brána, proto dali asteroidu jméno Apophis.

Další pozorování a měření jeho trajektorie ale naštěstí srážku se Zemí vyloučily. Méně jisté je to už u dalšího setkání s tímto nebeským tělesem, které má proběhnout 13. dubna 2036. 
To už ovšem nebude pátek, takže se není čeho bát.
 

11. Numerologové mají pro pověry také svoje vysvětlení

Pověra spojená s číslem 13 vychází dle numerologů z toho, že číslo 12 je spojováno s určitou kompletností a úplností. Je 12 měsíců v roce, 12 hodin ve dne a 12 v noci nebo 12 znamení zvěrokruhu. 12 bylo i apoštolů, bohů na Olympu či izraelských kmenů. Následující číslo, tedy číslo 13, pak logicky působí jaksi nepatřičně a budí nervozitu. Jde jakoby dál, než by mělo. 

Je prostě navíc.
 

12. Pověra není všude stejně silná

Z průzkumu pověrčivosti v jednotlivých krajích, který provedla společnost Sazka, vyplývá, že největší strach z pátku třináctého mají v Plzeňském kraji. Toto datum zde ovlivňuje 42,3 % lidí. Naopak obyvatele Královéhradeckého kraje nechává tento den chladnými, obává se ho pouze desetina lidí.
 

13. Letos jen jednou

Pátek 13. mívají měsíce, které začínají v neděli. Letos to platí jen pro květen. příští pátek 13. bude až v lednu 2023.

Už máte svůj tiket na zítřejší slosování Sportky, které připadá právě na pátek 13.? A víte, že si můžete vsadit i online? Nebo dáte přednost Eurojackpotu?

Přečtěte si také