10 věcí, které vám loterijní výherci neprozradí

Změní se vám přátelé, lidé vás přestanou mít rádi a všichni z vás navíc budou tahat peníze. A nejspíš také skončíte jako sedmdesát procent všech výherců, kteří do pěti let rozházejí celou svoji výhru. Těchto deset věcí vám skuteční loterijní milionáři nikdy neprozradí.

1. Nepočítejte s tím, že vás budou lidé milovat

Přestěhujete se do prominentní čtvrti, uspořádáte honosnou zahradní párty a pozvete sousedy. Nikdo se ale neukáže. Překvapení?
 

Přečtěte si také: Online sázka Eurojackpotu přinesla uklízečce 2,27 miliard


Nebuďte, lidé vás nemusejí mít rádi, protože máte peníze. Navíc jste je nevydělali, ale vyhráli. Víme… oni to vědí. Vy nesedíte v kanceláři od osmi do osmi, abyste za svůj luxusní dům zaplatili hypotéku.
 

2. Lehko nabyl, lehko pozbyl

Je jedno, jestli vyhrajete dvě stě milionů nebo jeden milion. Sedmdesát procent výherců dokáže celou svou výhru utratit během prvních pěti let po výhře. Tak bacha na to.
 

3. Využijte druhou šanci

Asi to znáte, někdy se ve Sportce nebo v Eurojackpotu hraje kromě hlavní ceny taky o další věci, třeba auta nebo byty. Do slosování jde pak i číselný kód vsazeného tiketu.

Nezapomeňte si tahle speciální losování pohlídat. Nepozorností byste se snadno o vaši vysněnou výhru mohli připravit. Což opravdu nechcete, je to tak?
 

4. I hodně je někdy málo

Pokud vyhrajete dvacet milionů a budete v místnosti s lidmi, kteří trefili Superjackpot Sportky, budete to vy, kdo je chuďas. Vidíte, všechno je relativní.

Důležité je zůstat nohama na zemi. Možná je vůbec nejlepší se s nikým nesrovnávat. I výherce Eurojackpotu má proti nejbohatšímu Čechovi „jen docela slušné“ kapesné.
 

5. Sázejte dál

Co myslíte, sázejí dál loterní výherci? Absolutně ano. To je takové jejich tajemství. Většina těch, kteří už štěstí v loterii měla ho nadále pokouší.

Nechtějí se připravit o ten pocit, kdy drží vsazený tiket v ruce a přemýšlejí nad tím, co s další výhrou udělají. Máte vyhráno? Tak nenechte štěstěnu vychladnout.
 

6. Nedělejte impulzivní nákupy

Těch příběhů je nesčetně mnoho. Vyhráli v loterii, koupili si osmipokojový dům, který má šest koupelen a zahradu o rozloze deset tisíc metrů čtverečních. Pak svůj osmipokojový dům, který má šest koupelen a zahradu o výměře deset tisíc metrů čtverečních, prodali.

Proč? Protože jsou tříčlenná rodina a takový dům zkrátka opravdu není nic praktického. Vy byste ho chtěli vytápět, uklízet a sekat zahradu? Jasně, můžete mít paní na úklid a zahradníka, ale opravdu vás nenapadne lepší investiční záměr?
 

7. Budete nenávidět otázky na peníze

Každý se vás bude ptát, jaké to bylo vyhrát v loterii. Kam jste peníze uložili, co jste si koupili, komu jste nějaké peníze dali, jak investujete a kolik peněz vám ještě zbývá. Taky už teď tyhle otázky vlastně nesnášíte?

Umíte si představit, že byste potkali šéfa ČEZu nebo Škodovky a ptali se, kolik mají na účtu? Vy jste ale výherce, takže se otázkám nevyhnete.
 

8. Změníte-li životní styl, změníte přátele

Teď si představte, že chcete letět na víkend do Hong Kongu na dobré asijské jídlo. Jenže vaši přátelé zřejmě na takový rozmar nebudou mít naspořeno v kasičce.

Takže jim to buď musíte zaplatit, nebo si najít takové přátele, kteří s vámi dokáží držet finanční krok. V Hong Kongu nechcete přece večeřet sami, nebo ano?
 

9. Nedávejte na charitu velké obnosy najednou

Patříte mezi ty, kteří se o své nové bohatství chtějí podělit s potřebnými. Chcete jim dát třeba třetinu své výhry. Ale pozor, nedávejte jim celý obnos najednou, ztratíte tím kontrolu nad tím, co přesně vaše dobrota přinese.

Raději si peníze rozdělte a dávejte jim je v měsíčních nebo ročních platbách. Budete tak moci opravdu sledovat co se s vašimi penězi děje, a navíc budete moct přidat nebo ubrat.
 

10. Možná vás začnou někteří lidé využívat

S největší pravděpodobností to budou vaši přátelé. Zkrachovala mi firma, chystá se exekuce na můj byt, protože neplatím hypotéku a bla bla… Těch historek uslyšíte opravdu hodně.

Až to přijde, ověřte si to. Možná totiž zjistíte, že údajně zkrachovalá firma perfektně prosperuje a hypotéku na dům už mají vaši přátele splacenou. Nechcete ze sebe dělat hlupáka. Sice bohatého, ale hlupáka.

Ještě jste miliony nebo miliardy nevyhráli? Není nic jednoduššího než si vsadit a zkusit své štěstí. Klikněte si pro svůj tiket Sportky na tomto odkazu.

Autor fotografie: Matthew Ronder-Seid, Unsplash

Přečtěte si také