10 tajností, které vám bohatí o svém životě neprozradí

Na kontě mají miliony, přitom jezdí v patnáct let starém autě. Testují, kolik nejmíň jde utratit během týdne. Podivuhodností je zkrátka ve světě bohatých nespočet.

1. „Do bankomatu chodíme jen jednou týdně.”

Vyberou si jen částku, kterou chtějí utratit za týden. Ani o ťuk víc. Při platbě kartou se totiž peníze hlídají trochu hůř.
 

Přečtěte si také: Prodavač roztrhl tiket s výhrou 1,7 miliardy


Autor knihy Milionářem do třiceti Alan Corey dokonce hraje takovou hru. Každý týden si vybere o 20 dolarů míň a zkouší, za kolik nejmíň dokáže vyžít. Trochu pošetilé, když máte miliony, nemyslíte?
 

2. „Máme rádi slevy a jsme na to pyšní.”

Nikdo nechce utrácet zbytečně ani boháči. Ti si dokonce poctivě vystřihávají slevové kupony a uplatňují je, kde jen to jde.
 

3. „Neutratit peníze je stejné jako vydělat peníze.”

V letadle raději budou sedět v nepohodlné sedačce v ekonomické třídě, než aby platili desítky tisíc za první třídu. Upřímně, kdo by si rád nevyseděl v nepohodlí třeba třicet tisíc korun za tři hodiny.
 

4. „Nejsme tak chytří, jak si myslíte.”

Jeden milionář se nechal slyšet, že si přál přednášet na univerzitě, kde studoval. Šest let se o to snažil. Příležitost dostal, až když úspěšně prodal svou firmu. Podivné, viďte.
 

5. „Nenecháme se jen tak odpálkovat.”

Rozbije se počítač a jdete ho reklamovat. Ovšem tam jaksi pán u stolku reklamaci zamítne. Bohatí lidé se ale nenechají odradit a problém táhnou výš a výš, až narazí na někoho, kdo je ochoten pro spokojeného zákazníka přehlédnout i firemní pravidla. Jasně, že si milionář může koupit takových počítačů třeba dvacet, ale proč?
 

6. „Nic není zadarmo.”

Ani rodině se peníze nedávají jen tak. Děti boháčů si přispívají třeba na školné a platí si celou třetinu svých výdajů.
 

7. „Přiznáváme, jsme krapet marniví.”

Multimilionář, který vyvíjí aplikace, Allen Wong, přiznává: “Nesnáším sledovat televizi na miniaturních obrazovkách a poslouchat hudbu v chraplavém přehrávači. Vždyť to je, jak když jste trochu slepý a trochu hluchý.“ Možná neutrácejí zbytečně, ale i bohatí lidé rozhodně mají své spotřebitelské touhy.
 

8. „Milujeme iniciály.”

Ano, nechávají si je vyšít na košile, vyrazit na manžetové knoflíčky, gravírovat na pero a někteří si podepisují i svá letadla. No dobrá, to jim promineme.
 

9. „Ve svých domech máme speciální zábavné místnosti.”

Tohle je opravdu trochu úchylka. Někdo má místnost plnou tenisek, jiný taneční sál nebo kulečníkovou zónu. Bohatí zkrátka chtějí mít svůj koníček zavřený v pokojíčku a chodí tam pak odpočívat.
 

10. „Máme neskutečnou radost, když neplýtváme.”

Možná to máte stejně… Taky rolujete tubičku od pasty na zuby, až než vymáčknete ten nejposlednější zbytek? Nakláníte plechovku do poslední kapičky? Olizujete víčka od jogurtů, abyste nevyhodili ani kousek? Nestyďte se za to. Boháči to dělají taky.

Tajnosti nemají jen boháči, ale i my, normální smrtelníci. Třeba Češi dost často svoji výhru, ale i nákup tiketu tají. Jak jste na tom vy? Až si koupíte svoji sázenku Sportky na tomto odkazu, řeknete o tom své rodině? My vám ale každopádně budeme držet palce.

Přečtěte si také